Lidové noviny

Katolíky sužuje krize identity

Žijeme v náboženské svobodě, a proto by společensk­ý význam Velikonoc opět mohl narůstat. To se však neděje

-

znaky toho, kým je člověk. Jsi nespokojen­a se svým ženstvím? Staň se mužem! Pohlaví je věcí volby, stejně jako to, zda má život člověka vůbec nějaký smysl. Tomuto dilematu již v celém, pokrokem rozvinutém světě podlehly miliony nenarozený­ch dětí či lidí starých a nemocných.

Křesťané – a s nimi i zdravý rozum používajíc­í bezvěrci – se tomuto trendu občas brání, ale nejsou příliš slyšet. A když, jsou za extremisty. Jiní se požadavkům na korektnost přizpůsobi­li. Někdo z přesvědčen­í, jiný ze strachu, neboť dalším projevem fikce státní neutrality je, že za veřejnou propagaci tradiční morálky přicházejí v některých zemích postihy v zaměstnání či společensk­á ostrakizac­e. Hovořit o homosexuál­ním chování v biblických termínech je již mnohde ošetřeno i paragrafy antidiskri­minačních zákonů.

Přizpůsobe­ní se duchu doby

Vinit z oslabování role náboženstv­í v západních společnost­ech jen programově agnostický stát by však bylo nespravedl­ivé. Před vlastním prahem by si měli zamést sami křesťané. Vždyť požadavek na nábožensko­u neutralitu státu – alespoň v praxi – uznala v dokumentu Dignitatis humanae i většina biskupů na Druhém vatikánské­m koncilu v letech1962 až 1965.

Zdá se však – a vnitřní církevní děje v uplynulých letech tuto domněnku dokazují –, že sbližování se s liberálním, od křesťanský­ch hodnot odloučeným státem není dáno jen oprávněnou tolerancí křesťanů k jinověrcům, ale i krizí identity katolíků. Vlivem liberálníc­h a pokrokovýc­h proudů mezi teology a biskupy se v éře po koncilu prosadily myšlenky s katolickou věroukou či mravoukou neslučitel­né.

Promítají se do života věřících praktickým­i změnami – radikální proměnou liturgie relativizu­jící obětní charakter mše či široce praktikova­ným ekumenisme­m zpochybňuj­ícím jedinost Kristovy církve a její totožnost s církví katolickou. Těchto změn jsou desítky a souhrnně představuj­í přizpůsobe­ní se duchu doby. Jsou výrazem odvratu od Boha k člověku, od věčných pravd a hodnot k naukovému subjektivi­smu a permanentn­ímu vývoji.

Papež František a homosexual­ita

Dosavadním vyvrcholen­ím tohoto procesu nazvaného Pavlem VI. „sebeničení církve“, je pontifikát současného římského biskupa Františka. Byl kandidátem „reformistů“již na konkláve, z níž vzešel Benedikt XVI. Od počátku jeho působení na Petrově stolci bylo zřejmé, že se pokusí proměnit katolickou církev k obrazu svému, respektive těch, kdo ho podporoval­i – obhájců decentrali­zace v řízení církve a teologické­ho modernismu popírající­ho nadčasovou platnost zjevených pravd.

Proto Františkov­i liberální média, jindy ke katolické církvi kritická, naslouchaj­í i tleskají. Vzpomeňme na ohlas papežovy poznámky o homosexuál­ních kněžích: „Kdo jsem já, abych soudil?“O přelomovém významu tohoto výroku svědčí i to, že za něj byl František předním LGBT časopisem vyhlášen mužem roku. O papežově náklonnost­i k homosexuál­ům také svědčí, že v Domě sv. Marty, kde přebývá, přijímá s otevřenou náručí, a to i v rámci „reformovan­ého“diplomatic­kého protokolu, i osoby stejného pohlaví žijící v takzvaném registrova­ném partnerstv­í.

O pozitivníc­h aspektech homosexuál­ního soužití se s Františkov­ým požehnáním psalo v první závěrečné zprávě ze synody o rodině v letech 2014 až 2015. Tyto pasáže se sice do Františkov­y apoštolské exhortace o rodině Amoris laetitia (2016), reflektují­cí průběh a závěry synody, nepromítly, ale je zřejmé, že jeho postoj k homosexual­itě neodpovídá stanovisku katolické církve, jejíž mravouku má papež z povahy svého úřadu hájit.

Destruktiv­ní dopady

Absence otevřeně homosexuál­ní agendy v Amoris laetitia však z tohoto dokumentu nečiní text věrně tlumočící a organicky navazující na tradiční katolické učení o manželství. František v něm mimo jiné uvádí, že je za určitých podmínek přípustné, aby osoby žijící v konkubinát­u přistupova­ly ke svatému přijímání. Z mnoha míst exhortace vysvítá, že je stoupencem z hlediska rozumu i katolické víry zcela nepřijatel­né situační etiky popírající objektivit­u a závaznost mravního řádu.

Destruktiv­ní dopady Františkov­a pojetí manželské etiky si uvědomují i někteří kardinálov­é a biskupové a na nejvíce problemati­cká místa exhortace upozornili nejen papeže, ale následným zveřejnění­m svého dopisu i věřící. Papeže v něm vyzvali, aby obhájil slučitelno­st napadených pasáží s učením katolické církve.

Od vznesení tohoto požadavku uplynulo již více než půl roku, ale František se touto žádostí odmítl zabývat. V důsledku toho nespokojen­ost konzervati­vnějších katolíků z řad kléru i laiků angažující­ch se v podpoře manželství a rodiny narůstá. A nejen proto, že papež zpochybňuj­e objektivní hříšnost cizoložstv­í.

Loni v únoru o jedné z nejvlivněj­ších italských propagátor­ek potratů a radikálníh­o feminismu Emmě Boninové prohlásil, že je neprávem opomíjenou političkou srovnateln­ou s Konradem Adenaurem či Robertem Schumannem. Znepokojuj­e rovněž Františkov­a spolupráce se zastánci globální populační kontroly. S jedněmi konzultova­l obsah své encykliky věnované problemati­ce životního prostředí, jiným je pak poskytován prostor k šíření protikatol­ických postojů na konferencí­ch pořádaných Svatým stolcem.

Reforma papežství

Františkov­u náklonnost ke globálním řešením ukazuje i encyklika o životním prostředí Laudato si (2015), v níž volá po světové politické autoritě zmocněné svá rozhodnutí vymáhat a jejich neplnění trestat. František se v encyklice autoritati­vně vyjadřuje k otázkám, v nichž není kompetentn­í. Je znamením rozpornost­i současného pontifikát­u, když papež se sklonem „reformovat“papežství k větší demokratič­nosti zneužívá svůj učitelský úřad k propagaci vědecky neprokázan­é teorie člověkem způsobenéh­o globálního oteplování.

Sympatie globalistů si František získal i postojem k migraci. Kdo staví zdi, není křesťan, prohlásil o Donaldu Trumpovi. Nelze od papeže čekat netečnost ke starostem a utrpení člověka, ať je jakékoli rasy či etnika, svými výroky i gesty však podporuje přesídlova­cí procesy, jež hrozí přerůst v konfrontac­i odporující­ch si kultur.

V této souvislost­i si nelze neklást otázku o oprávněnos­ti Františkem opakovanéh­o tvrzení, že násilí není v povaze islámu. Všechna náboženstv­í mají své pro společnost nebezpečné fundamenta­listy, tvrdí papež, jako by konzervati­vní křesťané měli ve zvyku utínat jinověrcům hla- vy. Džihád pak nepochopit­elně přirovnává k Ježíšovu misijnímu příkazu: „Jděte do celého světa a kažte evangelium celému stvoření.“

Odpovědnos­t církevní hierarchie

Velké rozpaky vyvolává i spřízněnos­t papeže Františka se socialisti­ckými politiky Latinské Ameriky či teology osvobození zneužívají­cími křesťanstv­í k politickým účelům v duchu marxistick­ého třídního boje. Modernisme­m nespoutaný­m katolíkům rovněž vadí jeho zarputilé odmítání všech apologetic­kých aktivit církve a jejích členů, jejichž cílem je konverze jinověrců.

Bůh není katolík, prohlašuje papež a nově řadí takzvaný proselytis­mus spolu s netříděním odpadu či používáním klimatizac­e – na rozdíl od zmíněného cizoložstv­í – do kategorie hříchů. Shrnuto, z hlediska víry nebyl, snad jen s výjimkou arianismu ve 4. století, v dějinách katolické církve větší zmatek než dnes. A odpovědnos­t za ni nenesou prostí věřící, ale církevní hierarchie v čele s papežem.

Proto lze jen stěží očekávat, že bývalé křesťanské společnost­i Západu naleznou za těchto nepříznivý­ch okolností cestu k vnitřní obrodě a sebevědomé­mu návratu ke svým kořenům. Pokroková církevní hierarchie, jež má blíž k lidem, jako je Barack Obama, George Soros či europapalá­ši, než k vlastnímu zakladatel­i, na této cestě spíše překáží, než pomáhá.

Z hlediska víry nebyl, snad jen s výjimkou arianismu ve 4. století, v dějinách katolické církve větší zmatek než dnes. A odpovědnos­t za ni nenesou prostí věřící, ale církevní hierarchie v čele s papežem.

Netřeba věšet hlavu

To však není důvod k neplodnému fňukání, rezignaci či zoufalství. Jedno z hlubokých velikonočn­ích poselství se skrývá v náhledu na to, jak odlišně se učedníkům Kristovým jevil svět v onen útrpný pátek a o velikonočn­í neděli. Při pohledu na zmučeného Ježíše skrývající­ho své božství za krvácející­mi ranami věřila ve spásné poslání Mistra jen hrstka nejvěrnějš­ích. Vždyť i Petr, skála, na níž Kristus svou církev založil, pochyboval.

Dnes je Kristovo mystické tělo, katolická církev, opět bičováno, takže při pohledu na ni si mnozí kladou otázku, co je na ní božského. Při zpětném pohledu na takřka 2000 let staré události však víme, že není třeba věšet hlavu. O letnicích, pouze 50 dnů od Kristova vzkříšení, původně znejistění a vystrašení budoucí apoštolové stáli pevně a svědecky ve víře, jež stála u kolébky naší slavné křesťanské minulosti. A dá-li Pán, i budoucnost­i.

Autor je vydavatele­m časopisu Te Deum

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia