Lidové noviny

První stovkař historie

-

PRAHA „Cítím se parádně. Je to pro mě velká čest. Tím spíš, že jsem na stovku dosáhl proti takovému týmu, jako je Bayern,“zářil po středečním utkání Ligy mistrů.

Že se dřív či později stovky dočká, bylo už dlouho dopředu zřejmé. Stihl to jako první hráč fotbalové historie. Messimu totiž k trojcifern­ému gólovému počtu scházejí ještě tři trefy. A další hráči? Ti jsou v nedohlednu.

Z nuly na sto

Trvalo mu to necelých dvanáct let. Psal se rok 2005, když pomohl coby vycházejíc­í fotbalová hvězda a hráč Manchester­u United sestřelit v předkole Ligy mistrů maďarský Debrecín.

Ve středu, před sedmdesáti­tisícovým publikem v Mnichově, trefil už jako superstar světového sportu a klíčový muž Realu Madrid stovku. Ve čtvrtfinál­e Ligymis- trů. Přitom na jubilejní gól čekal od září, kdy se v soutěži prosadil naposledy. Půst trval 619 minut.

„Když jsem tuhle soutěž začal hrát, nikdy bych na tuhle metu nepomyslel,“vyprávěl Ronaldo, držitel posledního Zlatého míče. „Musím poděkovat celému klubu, spoluhráčů­m, fanouškům,“dojímal se.

Sto tref. Devadesát osm v Champions League, dvě v evropském Superpohá- ru. Sedmdesát pravačkou, čtrnáct levačkou, šestnáct hlavou. Jedenatřic­etiletý Ronaldo je král. Fotbalový král. A perfekcion­ista.

„Dal dva góly, ale přesto nebyl zcela šťastný. Mrzelo ho, že nezvládl hattrick,“popisoval kouč Zinedine Zidane, jak se rekordman cítil v kabině. Evropských hattricků má Ronaldo pět, ale pokaždé proti týmům „druhého sledu“. Ajax, Galatasara­y, Šachtar, Malmö, Wolfsburg.

Třígólové představen­í proti Bayernu? To by se na tomhle seznamu vyjímalo.

„On nebude nikdy spokojený. Už je takový, neuvěřitel­ně ambiciózní,“popisuje ho Zidane.

V Madridu je Ronaldo od roku 2009. Na kontě měl tehdy šestnáct evropských tref za Manchester United, zbytek stihl v Realu Madrid. Na prvních padesát branek potřeboval devadesát šest zápasů, druhou padesátku stihl dvakrát rychleji.

Pomůže teď první evropský stovkař „Bílému baletu“ke třetímu triumfu v Lize mistrů během čtyř let?

„Zatím nejsme ani v semifinále. Bayern stále žije, je to silný tým, rozhodně nás nečeká nic snadného,“tuší před odvetou Ronaldo, který paradoxně z osobního hlediska neprožívá nejlepší sezonu.

Zůstává za svým vysokým standardem. Každý rok je zvyklý střílet hodně přes čtyřicet branek, jenže letos je zatím na osmadvacet­i. Přesto Real ve španělské lize jistě kráčí za titulem a v Lize mistrů doufá v obhajobu. Jako první ce- lek v dějinách. Do konce sezony zbývá osm ligových kol a v ideálním případě pro Real ještě čtyři duely v Lize mistrů.

V klubových soutěžích UEFA nedal nikdo víc gólů než on. Cristiano Ronaldo, nejlépe placený fotbalista na světě, překonal dlouho nedostižný milník. Sto gólů na evropské scéně stihl ve 143 zápasech. Úctyhodná bilance! Za dvaatřicet­iletou portugalsk­ou hvězdou zaostává o tři branky Lionel Messi z Barcelony.

„Na závěr sezony jsme připraveni skvěle,“vyhlašuje Ronaldo, který od prezidenta klubu Florentina Péreze převzal památeční dres s číslem 100. Nic podobného ale nezastavit­elného Portugalce neuspokojí. On chce víc. Vyhrávat trofeje a rozhodovat o nich. Podaří se mu to letos? Nejvíce gólů v evropských pohárech (Liga mistrů + Evropská liga):

1. Cristiano Ronaldo* (Manchester United, Real Madrid) – 100 gólů, 148 zápasů

2. Lionel Messi* (Barcelona) – 97 gólů, 188 zápasů

3. Raúl (Real Madrid, Schalke) – 77 gólů, 161 zápasů

4. Filippo Inzaghi (Parma, Juventus, AC Milán) – 70 gólů, 114 zápasů

5. Andrej Ševčenko (Dynamo Kyjev, AC Milán, Chelsea) – 67 gólů, 143 zápasů ....

10. Zlatan Ibrahimovi­c* (Ajax, Juventus, Inter Milán, Barcelona, AC Milán, PSG, Manchester United) – 56 gólů, 136 zápasů

* aktivní hráči

 ??  ?? JIŘÍ ČIHÁK
JIŘÍ ČIHÁK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia