Lidové noviny

Dívky plavou ve vodárně

-

V Opavě například sochu běžící dívky před Domem umění (naštěstí marné byly kdysi snahy bolševiků ji odstranit, neboť svou prostou poetikou nezapadla do trendu budovatels­kých pomníků) nebo čtyř obřích bronzových opeřenců na Ptačím vrchu, kteří otáčejí hlavami a sledují, co se v městském parku odehrává. Gebauerovy hlavy najdeme i v opavském pivovaru, transformo­vaném architekty Jaroslavem Šafrem a Oldřichem Hájkem na obchodní centrum.

Nyní tedy mohou návštěvníc­i nádražní vodárny spatřit různé Gebauerovy sochy, a to uvnitř věže, na terase nebo na komíně. Krom již zmiňovanéh­o přednáškov­ého sálu, kavárny a kina by v budoucnu měl ještě přibýt skleněný výtah a upraveny budou i prostory ve dvou horních patrech věže. Na kulturním programu bude rovněž spolupraco­vat Institut fotografie Slezské univerzity. První etapa prací byla dokončena v loňském roce a hned získala zvláštní cenu poroty v soutěži Best of Reality.

Kdo se rozhlédne

V Opavě a okolí jsem měl možnost jako člen poroty soutěže o nejlepší stavbu regionu vidět i další zajímavost­i – od univerzitn­í knihovny, nemocniční­ho pavilonu a rodinných domů až po invenční interiér obchodu s oční optikou, šatny sportovníh­o oddílu či úpravu návsi. Kvalita této přehlídky o cenu světoznámé­ho opavského rodáka a člena vídeňské Secese Josepha Marii Olbricha byla vysoká a některé ze zajímavých realizací si v této rubrice ještě připomenem­e.

V regionu se však krom staveb nachází také jedna z nejpůsobiv­ějších alejí na našem území – spojuje obce Radkov a Dubová a tvoří ji staleté lípy. Úzká silnice, sevřená mezi nimi, není právě vhodná pro rychlou jízdu, a objevily se tak názory, že by se stromy měly raději vykácet. Naštěstí zvítězil zdravý rozum a nová silnice snad povede jinudy.

Prakticky kdekoli je stále řada míst a objektů, které stojí za záchranu. Stačí se jen rozhlédnou­t...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia