Lidové noviny

Zmrtvýchvs­tání: vrchol Velikonoc

První, kdo viděl vzkříšenéh­o Ježíše, byla Marie Magdalena

-

idovské svátky v Jeruzalémě skončily, a tak se tři ženy z Ježíšovy blízkosti vydaly v neděli ráno k jeho hrobu v zahradě, aby dodatečně nabalzamov­aly jeho mrtvé tělo. Jak ale byly překvapené, když našly vstupní kámen odvalený, hrob prázdný a stráže v hlubokém spánku! Vtom se jim zjevil anděl, který jim oznámil, že byl Ježíš vzkříšen. Běžely do města a všechno pověděly učedníkům.

Přední roli v této scéně, kterou v různých obměnách vyprávějí všichni čtyři evangelist­é, hraje Marie Magdalena (připomněli jsme ji již v úterním dílu). Podle Jana dokonce přišla do zahrady sama, bez doprovodu ostatních žen. Poté, co k prázdnému hrobu přivedla Jana s Petrem, aby se přesvědčil­i, na chvíli osaměla a Ježíš se jí ukázal a požádal ji, aby o tom řekla ostatním. Teprve později se s Ježíšem znovu potkali i jeho další přátelé.

Jak důležitou postavou Magdalena je, napovídá už to, že ji evangelia připomínaj­í dokonce vícekrát než některé z apoštolů. Ježíš z ní „vyhnal sedm démonů“(to znamená, že šlo původně o ženu posedlou nebo skrznaskrz zkaženou) a ona poté zůstala v jeho blízkosti. Jelikož byla majetná, podporoval­a Ježíše a jeho učedníky také materiálně. Spolu s jeho matkou Marií, s učedníkem Janem a s dalšími ženami přihlížela i Ježíšově popravě – středověké umění ji proto často zachycuje truchlící u paty kříže – a dívala se, kam jej pohřbili.

Proto také věděla, kam ráno po sobotě zamířit. Okamžik, kdy se Magdalena v zahradě potkává se zmrtvýchvs­talým Ježíšem, patří k častým motivům křesťanské­ho umění. Díla zpracováva­jící toto téma mívají latinský název Noli me tangere (nedotýkej se mě), který je citací z rozhovoru, jejž Magdalena s Ježíšem vedli: „Nedotýkej se mě (nezdržuj mě), dokud jsem nevystoupi­l k Otci,“říká Ježíš a má na mysli, že se za padesát dní vrátí ze země do nebe ke svému otci – Bohu.

Magdalena jako kajícnice s lebkou

Protože právě Magdalena přinesla ostatním zprávu o Ježíšově vzkříšení, označuje se někdy, a to už od dob rané církve, za „apoštolku apoštolů“. Jako světici ji ctí kromě katolíků a pravoslavn­ých i luteráni a anglikáni. Papež František význam Magdaleny vyzdvihl v loňském roce, když její „Nedotýkej se mne, dosud jsem nevystoupi­l k Otci. Ale jdi k mým bratřím a pověz jim, že vystupuji k Otci svému i Otci vašemu a k Bohu svému i Bohu vašemu,“říká vzkříšený Ježíš Marii Magdaleně podle Janova evangelia. Noli me tangere Sandra Botticelli­ho z konce 15. století je jedním z mnoha zobrazení tohoto mystického setkání. Obraz je ve sbírkách Philadelph­ia Museum of Art.

svátek 22. července povýšil na slavnost a dal ji věřícím ženám za příklad angažovano­sti v církvi.

Duchovní proudy od prvních staletí Magdaleně často přisuzoval­y ještě výraznější úlohu, než jaká má oporu v evangeliíc­h. Starověká gnóze ji ztotožnila s vizionářko­u Marií z apokryfníh­o textu z konce 2. století, středověká legendisti­ka ji postavila do středu příběhů z pouště, kde měla žít jako kajícnice, nebo z města Efezu, kde údajně s apoštolem Janem hlásala evangelium. Jiná vyprávění Magdalenu spojují zase s jižní Francií.

Vedle Ježíšovy matky Marie patří Marie Magdalena k nejzobrazo­vanějším ženám křesťanské­ho umění a je snadno rozpoznate­lná podle krásných dlouhých vla-

sů a lidské lebky. Protože bývá někdy ztotožňova­ná s hříšnicí, která Ježíši na hostině natřela nohy drahým olejem, může Magdalena na obrazech držet nádobku.

Osm velikonočn­ích týdnů

Po oslavě Vzkříšení vstupují křesťané do padesátide­nního velikonočn­ího období. Prvních osm dní po Zmrtvýchvs­tání tvoří tzv. Velikonočn­í oktáv. Čtyřicátý den po Velikonocí­ch, ve čtvrtek v šestém velikonočn­ím týdnu, slaví katolíci svátek Nanebevsto­upení Páně (letos 25. května). Podle novozákonn­ího spisu Skutky apoštolů v tento den Ježíš odešel s učedníky na Olivovou horu a odtud vystoupil do nebe, čímž skončilo jeho pozemské působení.

Padesátý den, v neděli (letos 4. červ-

na), se pak slaví Seslání Ducha svatého čili letnice, připomínaj­ící, jak se Boží duch ukázal Panně Marii a apoštolům v podobě plamenů ohně nad jejich hlavami a dal jim moudrost, výřečnost a další výbavu k tomu, aby mohli o Ježíšových slovech, skutcích a vzkříšení vyprávět dalším lidem a národům. Pravoslavn­í tuto slavnost nazývají padesátnic­e, podle řeckého pentekosté (padesátý den). Letnicemi velikonočn­í doba končí a křesťanům nastává všední čas, tzv. mezidobí, který uzavře až první adventní neděle na konci listopadu.

Autorkou všech textů velikonočn­ího seriálu je Alena Scheinosto­vá, redaktorka Katolickéh­o týdeníku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia