Lidové noviny

Prezidenta zlákala škola, jež cílí na Číňany

Miloš Zeman pronese přednášku na Vysoké škole finanční a správní, která láká čínské studenty na diplom z Prahy

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Prezident Miloš Zeman má s některými vysokými školami napjaté vztahy. Nepohodlné rektory kvůli vzájemným sporům opakovaně nepozval na oslavu státního svátku na Pražském hradě a třeba šéfovi brněnské Masarykovy univerzity Mikuláši Bekovi místo tradičního osobního předání předloni poslal jmenovací dekret po ministryni školství Kateřině Valachové.

O soukromé Vysoké škole finanční a správní (VŠFS) v Praze to ale neplatí. Dnes odpoledne tu Zeman bude mít přednášku na téma ukončení kurzového závazku, tedy nedávné uvolnění kurzu koruny vůči euru.

„Pan prezident byl pozván vedením školy. Téma je bytostně aktuální, po přednášce bude následovat diskuse se studenty,“řekl LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezidenta za katedrou si pochvaluje Karel Havlíček, děkan Fakulty ekonomický­ch studií VŠFS. „V minulosti u nás měl přednášku i Václav Klaus. Myslím, že studenti by měli mít možnost jednou za čas podebatova­t s hlavou státu,“domnívá se.

Přestože si Zeman vybral aktuální ekonomické téma, se školou ho nepřímo pojí i jiný zájem. A tím je Čína. Podobně jako prezident horuje pro čínské investice a říši středu propaguje na mezinárodn­í scéně, se na čínský trh zaměřila i VŠFS.

Navázala kontakty s Changchun University of Finance and Economics a druhým rokem nabízí pro čínské studenty bakalářský program v angličtině. Diplom z Prahy je vyjde zhruba na 300 tisíc korun. A zájem je velký. „Máme asi 70 čínských studentů, od příštího semestru jich u nás bude studovat stovka,“upřesňuje Havlíček.

Chinatown na Žižkově

Aktivní v „lovení“Číňanů je také sama rektorka VŠFS Bohuslava Šenkýřová, jež loni navštívila Čínské investiční fórum, které na Hradě hostil právě Zeman. Mimo jiné se pochlubila tím, že škola pro čínské studenty staví na Žižkově „Small Chinatown“.

Dveře do Číny má škola otevřené i díky Havlíčkovi. Ten je totiž nejen děkanem jedné z fakult, ale také šéfem Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů. Navíc do říše středu již několik let jezdí za byznysem.

Že by škola lákala čínské studenty na přímluvu prezidenta, ovšem odmítá. „My si jdeme po vlastní ose,“říká.

Faktem je, že zatímco svoji alma mater, Vysokou školu ekonomicko­u, Zeman v roli prezidenta zatím nenavštívi­l, pro VŠFS má slabost. Před třemi roky ji dokonce přirovnal k École normale supérieure, prestižní francouzsk­é škole, která vychovává státní úředníky. „My takovou školu víceméně nemáme. Trochu se tomu blíží Vysoká škola finanční a správní,“prohlásil tehdy prezident.

Pro soukromou univerzitu je prezidents­ká přízeň dalším krokem z obtížné minulosti. Připomeňme, že školu v roce 1999 spoluzaklá­dala společnost Synergo Group, z níž později vzešla Appian Group, základ dnešní firmy Czech Coal. Ve správní radě tehdy seděl například uhlobaron Antonín Koláček imediální podnikatel Peter Kovarčík.

VŠFS také vyprodukov­ala několik takzvaných rychlostud­entů. Ve zkráceném režimu odsud mají titul třeba někdejší místopředs­eda ODS David Vodrážka, vlivný pražský lobbista Tomáš Hrdlička nebo Miss World 2006 Taťána Kuchařová. Akreditačn­í komise ovšem žádné porušení zákona neshledala.

Klaus učí v Brně

Dobré politické konexe si ale škola udržela. Loni tu třeba o migraci a Evropské unii přednášel expreziden­t Václav Klaus. Ten letos nezůstal jen u příležitos­tných vystoupení. V letním semestru Klaus učí formou šesti přednáškov­ých bloků volitelný předmět Transforma­ční procesy v České republice na Masarykově univerzitě v Brně.

Kurz zakončený zkouškou od expreziden­ta má ale spíš komorní charakter. Zapsalo se do něj jen šestnáct studentů – o čtyři méně, než je jeho maximální kapacita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia