Lidové noviny

Svaz bojovníků chce mít vliv na Radu ČT

- ROBERT SATTLER

PRAHA Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička by rád promlouval do složení Rady České televize. V dopise, který je dostupný na stránkách svazu, proto požádal předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), aby spolek zařadil mezi organizace, které budou v případě schválení novel zákonů o veřejnoprá­vních médiích nominovat do rad vlastní kandidáty.

S novelou zákonů o České televizi a Českém rozhlasu, která mění postup obsazování jejich rad, přišla loni v listopadu skupina poslanců v čele s Martinem Komárkem (ANO). Autoři si od návrhu slibují posílení nezávislos­ti vysílání veřejné služby a zlepšení kontroly hospodařen­í rozhlasu a televize.

Podle aktuálního návrhu by členy rad nominovaly parlamentn­í strany a zákonem dané organizace. Novela počítá s 22 institucem­i, mezi nimiž jsou Akademie věd, Česká unie sportu, Syndikát novinářů či Asociace profesioná­lních divadel. Strany i organizace, dohromady zhruba 30 subjektů, by navrhovaly vždy jednoho kandidáta. Pokud ti by splnili zákonné podmínky, do rad by je následně jmenoval předseda Senátu.

Hamáček: Raději legionáři

Český svaz bojovníků za svobodu tuto změnu vítá, má k ní ale výhrady. Vodičkovi se například nelíbí, že mezi organizace­mi není spolek, který by připomínal historii českého národa.

Šéf sněmovny Hamáček jeho dopis zatím neviděl. Ke změnám v nominačním procesu ovšem nevidí důvod. „Pokud bychom uvažovali o oslovení organizace, která má za předmět činnosti připomínán­í naší historie v oblasti vojenství a kterou pokládám za důvěryhodn­ou, jmenoval bych Českoslove­nskou obec legionářsk­ou,“řekl na dotaz serveru Lidovky.cz.

Vodička dodnes čelí kritice za svůj loňský projev při terezínské tryzně. Na akci, která měla připomínat oběti nacistické perzekuce, označil současnou migraci uprchlíků za invazi. Předseda je spojován také s komunistic­kou minulostí. Jeho jméno figuruje ve složkách Veřejné bezpečnost­i, kde je veden jako tajný agent, jak upozornil už dříve server Echo24.cz. Vodička takové tvrzení odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia