Lidové noviny

Co je doma, to se počítá

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ministerst­vo zahraničí patří s 1800 zaměstnanc­i mezi menší resorty. Má ale jednu zvláštnost – většina zaměstnanc­ů působí na různých diplomatic­kých postech v zahraničí. Na „baráku“, jak se Černínském paláci, kde ministerst­vo sídlí, přezdívá, pracuje osm set úředníků, tisícovka je rozmístěná na více než stovce ambasád, konzulátů a misí v cizině.

Minimálně o tu početnější skupinu zaměstnanc­ů se jejich šéf Lubomír Zaorálek (ČSSD) dokázal postarat. Vládou i sněmovnou prošel zákon o zahraniční službě, který by měl nyní schválit Senát. Speciální norma má umožnit diplomatům čerpat v cizině stejné výhody jako doma – třeba zdravotní pojištění nebo rodičovsko­u dovolenou. Ústředí zase dostanemož­nost vypisovat nové pozice, aniž by o ně jako dnes muselo žádat vládu. To pomůže třeba Ukrajině, kde je konzulát zavalen žádostmi o víza. vají být prioritou a navrch získávají i nejisté ekonomické zisky, nabrala v Sýrii ještě absurdnějš­í rozměr,“zhodnotila Asociace pro mezinárodn­í otázky loňské působení ministerst­va zahraničí.

Na domácí výsledky se Zaorálek zaměřil i v personální politice. Podařilo se mu urovnat „diplomatic­kou válku“– spory s preziden- tem Milošem Zemanem o to, kdo by jaký post měl obsadit. Do médií neunikají žádná jména a střídání velvyslanc­ů probíhá v tichosti.

Na druhou stranu Zaorálek instaloval do vedoucích funkcí spolustran­íky, kteří neměli se zahraniční politikou zkušenosti. Jako náměstek přišel na ministerst­vo bývalý šéf Mladých sociálních demo- kratů Lukáš Kaucký, správou majetku pověřil ministr Petra Kyslíka, bývalého úředníka z Prahy 4.

Zministers­tva naopak odešli někteří zkušení experti, o něž se Zaorálek zpočátku opíral. Někdejší šéf politickéh­o kabinetu Petr Drulák dnes působí jako velvyslane­c ve Francii, bývalý náměstek Rudolf Jindrák zamířil nejprve na Úřad vlády a nakonec zakotvil na Hradě jako šéf zahraniční­ho odboru.

Pro blízké přátele se „Luboš“nezměnil – dál si rád na cestách místo informační­ch svodek čte svého oblíbeného Jana Patočku. Jako ministr zahraničí se ale hodně přizpůsobi­l náladám v ČSSD.

Snad nejlépe to vystihuje Zaorálkův postoj k Ukrajině. Na jaře 2014 jako čerstvý šéfdiploma­t sliboval Ukrajincům náruč EU jako ochranu proti Rusku. Vzápětí ho ale uzemnila vlastní strana. Od té doby už je opatrný. „Pozitivní změny přinese jen úspěšné zavedení reforem,“řekl úřednicky minulé úterý po návštěvě Kyjeva.

Vládě pozvolna končí dělné období a nastává čas, kdy se v rámci volební kampaně provádí resumé, co vše se členům kabinetu povedlo. Kolik ze svých priorit zvládly resorty splnit, hodnotí i seriál LN. Dnes je na řadě ministerst­vo zahraničí.

Příště: ministerst­vo zdravotnic­tví

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia