Lidové noviny

Gayové v Čečně: únosy, mučení a vraždy ze cti

- GROZNYJ

„V sousední cele seděli ‚Syřané‘ – kluci, kteří byli podezřelí z napojení na bojovníky v Sýrii, či jejich příbuzní. Drží je celé roky. Pak narkomani... a homosexuál­ové.“Tato zpověď čečenského gaye, jenž prošel tajnou věznicí v čečenském Argunu, je jen jedním z důkazů svědčících o tom, že v Čečensku letos začal hon na homosexuál­y. V pondělí také ruská generální prokuratur­a na popud listu Nová gazeta zahájila vyšetřován­í případů úmrtí a mučení čečenských gayů.

Na severním Kavkaze se nelze hlásit k netradiční sexuální orientaci. Platí zde přísné tradice, včetně krevní msty. Jednou z nich je vražda ze cti, např. když rodina zabije znásilněno­u dívku nebo syna-homosexuál­a. Čest rodu je v takové chvíli víc než rodičovská láska. „Pokud by v Čečně tací lidé byli, jejich příbuzní by je poslali na adresu, odkud není návratu,“vysvětlil novinářům mluvčí čečenského lídra Ramzana Kadyrova Alvi Karimov.

Situace v Čečensku se zkomplikov­ala poté, co ruská organizace GayRussia chtěla v tomto ruském regionu uspořádat sérii demon- strací s účastí místních homosexuál­ů. Žádné veřejné shromážděn­í se svolat nepodařilo, zato čečenské tajné služby zahájily hon na ty, kteří se v uzavřených skupinách na sociálních sítích k netradiční sexuální orientaci hlásí. K tajným službám se připojila veřejnost, jež začala iniciativn­ě poukazovat na podivné chování vybraných mužů. Jakmile byl někdo označen jako gay, ti, se kterými komunikova­l po telefonu nebo přes internet, byli automatick­y zařazeni do kategorie „podezřelý“. V Čečensku začali mizet lidé, později novináři vypátrali, že někteří byli zabiti vlastními rodinami, jiní skončili v tajných věznicích.

Štváče stihne odplata

Poté, co Nová gazeta tyto informace zveřejnila, začaly na její adresu přicházet výhrůžky. Podle novinářů je nelze brát na lehkou váhu už jen proto, že 3. dubna byla na schůzi islámských duchovních v hlavní mešitě v čečenskéme­tropoli Grozném přijata rezoluce s následujíc­í výzvou: „Odplata stihne skutečné štváče, ať je to kdokoli, odkudkoli, a toto platí bez časového omezení.“pp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia