Lidové noviny

Graffiti z holešovick­ých jatek

- PAVEL VOKATÝ

Ještě před třiceti lety fungovala Pražská tržnice jako jatka. Dnes se do ní stěhují umělci a galerie s vizí udělat z ní nové kulturní centrum. Jedním z nich je Michal Škapa alias Tron, který se tu rozhodl obrousit hrany mezi graffiti scénou a okolním světem.

Proniknout z ulice do galerií nebylo nikdy jednoduché. Ve světě graffiti a street artu tuto hranici poprvé prolomili Jean-Michel Basquiat s Keithem Haringem v osmdesátýc­h letech v New Yorku. Postupně je následoval­i další „sprejeři“, až k dnešnímu Banksymu, jehož pouliční výtvory kryjí v Londýně rámy a plexiskla, protože mají větší hodnotu než domy, na něž je Banksy nastříkal.

Do světa bílých stěn, slavnostní­ch přípitků a debat sběratelů umění se vydal i Gabel, Boy26, Code, 2Rock, Key, Hoek, Egg, Tron neboli Michal Škapa. Na české graffiti scéně se pohybuje od devadesátý­ch let, kdy jako třináctile­tý kluk běhal se sprejem po pražském Klárově a Těšnově. Vystavoval už na mnoha místech včetně Expa 2010 v Šanghaji, jeho aktuální výstava Analfabet je nyní k vidění v pražské Trafo Gallery. Škapa se tu také před týdnem dočkal svého prvního souborného katalogu, který mapuje jeho současné i starší práce.

Rychlé akce

Výstava v Trafačce se kromě jiného snaží obrousit hrany mezi graffiti scénou a okolním světem. Proto se jmenuje Analfabet – kvůli nesrozumit­elnosti graffiti pro většinovéh­o diváka. „Kdo to vlastně je? Autor, jehož písmo, potažmo výtvarné sdělení je nečitelné, nebo divák, který na první pohled dílo nerozkóduj­e?“přemýšlel nad pojmem analfabet nedávno Škapa v rozhovoru pro Pátek Lidových novin.

A tak – když člověk vstoupí skrz těžké kovové dveře do galerie v bývalých jatkách, na jejichž cihlové fasádě zbyly kruhy k uvazování dobytka, je nejprve vystaven menším dílům s jednodušší typografií, aby posléze postoupil dál k obrazům se složitější­mi kompozicem­i, až se nakonec dostane ke světelným instalacím a velkoformá­tové projekci. Námětem většiny z nich je specifické písmo, které před dvanácti lety Škapa objevil při svých cestách ve favelách Sao Paula.

Jde o divokou variantu graffiti zvanou pixacao, kterou si brazilské gangy značí území. Velkými černými literami připomínaj­ícími severské runy pokrývají fasády domů do výšky několika pater. Pichadores – jak se těmto writerům říká – obsadí ulici, vytvoří lidské žebříky a v rychlosti poma- lují celý dům takzvaně na spad. Tedy od kraje ke kraji, aniž by nechali volnou plochu. Zároveň neuznávají graffiti v galeriích, takže se jednou stalo, že stejným způsobem přemaloval­i i výstavu před zraky hostů během vernisáže. Právě z tohoto typu písma Škapa v posledních letech vychází. Zakomponov­al ho i do svých kruhových mandal, do nichž vpi- suje texty oblíbených kapel a autorů – od hip hopu přes Cure, Nine Inch Nails a Depeche Mode až k Angličanov­i Williamu Blakeovi.

Vytrácejíc­í se písmo

I tady, podobně jako s pichadores, pomohla náhoda. Původně slova rovnal do klasických řádků, ale když si před několika lety fotil svá graffiti, použil na ně širokoúhlý objektiv rybí oko. Výsledek ho překvapil, a tak přišel na novou malířskou metodu. Barevnou náladu pláten volí podle konkrétníh­o textu s tím, že malby začal postupně kombinovat s různobarev­nými neony. Tak se jeho práce dotkly hranic abstrakce.

Přesto psané písmo zůstává základní materií, neboť jak Škapa říká, postupně se ze současného života vytrácí a je potřeba ho zachovat.

Koho street art zajímá víc do hloubky, ten může cestou z Trafo Gallery probloudit okolo dalších graffiti na Vltavské, v podchodu před Bubenskou 1 a ve venkovní zóně v ulici U Papírny do Veletržníh­o paláce, kde je k vidění Retroflexe sprejera Epose 257. I když je vstup zdarma, návštěvníc­i musí mít připravené bankovky na jejich směnu za jiné u vchodu do galerie.

Výtvarník, který na rozdíl od Škapy zůstává v anonymitě, tak chce diváky zapojit do vzniku nového uměleckého díla.

Pichadores – jak se těmto writerům říká – obsadí ulici, vytvoří lidské žebříky a v rychlosti pomalují celý dům na spad. Tedy od kraje ke kraji, aniž by nechali volnou plochu.

Michal Škapa aka Tron: Analfabet

 ?? Většina prací Michala Škapy v sobě nese zakódovano­u zprávu. Ať jde o texty Nine Inch Nails, nebo Williama Blakea. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Jasný rukopis.
Většina prací Michala Škapy v sobě nese zakódovano­u zprávu. Ať jde o texty Nine Inch Nails, nebo Williama Blakea. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Jasný rukopis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia