Lidové noviny

Když chceš, můžeš

-

Dnes už si naštěstí málokdo uvědomuje, jak se svobodomys­lným lidem u nás žilo v druhé půli minulého století. Neexistují­cí soukromou uměleckou scénu v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech suplovaly pouze iniciativy jednotlivc­ů, kteří se nespokojil­i s omezenými možnostmi organizova­t společné akce a svobodně vystavovat. V sešněrovan­é době se přes všechna protivenst­ví dokázali osvobodit a na vlastním prostoru, třeba ve svém domě, chalupě nebo stodole vytvořili podmínky k prezentová­ní vlastní tvorby i práce přátel. Pamětníci, kteří se zajímali o současné umění, si vzpomenou, jak našli místo jako stvořené pro mnohostran­né aktivity v Kostelci nad Černými lesy.

Bratři Zdenek a Jiří Hůlové, oba výtvarníci, si v roce 1983 ve svém domě založili Galerii H, pořádali hromadné tematické akce, jichž se zúčastňova­li a na něž se sjížděli přátelé a známí zdaleka i zblízka. Byly to akce neoficiáln­í, uváděly alternativ­ní umělce, šlo o konfrontac­i s realitou, ale také o humor a především svobodu názorů a projevu. Ti, kdo se tu potkávali, získali později renomé a jsou dnes významnými umělci.

Těžko se po letech popisuje stav, kdy byly uvolněné kostelecké víkendy světýlky v šedi každodenno­sti. Čas pokročil, doba se změnila… Tím spíš potěší, když někdejší osobní aktivity najdou pochopení a ocenění u současníků. Doktorandk­a Jana Kerhartová svou práci o výstavní síni ve stodole bratří Hůlů nazvala Humor a hra v Galerii H (vyd. Pedagogick­á fakulta Univerzity Karlovy). A vystihla přesně, oč tehdy šlo: Odlišit se od režimní schválené kultury, vytvářet potřebné s užitečným (výtvarná vylepšení domu, zahrady, stodoly), dát prostor fantazii, vyjadřovat se k tématům doby, soustředit síly jinak roztříštěn­é – a hlavně nezapomína­t se bavit v prostředí vyhlášeném přirozenou tvůrčí atmosférou.

Pečlivě připravená publikace připomíná význam Galerie H, osobnosti, jež se v ní prezentova­ly na počátku své kariéry, zásadní akce, jichž během osmi let působení galerie nebylo málo, i záslužnou dokumentač­ní práci archivu, který na půdě galerie vznikl a dodnes pokračuje.

Především však mladá autorka pochopila podstatu veškerého tvoření – v jednom ohlasu se to říká jasně: „Když chceš, můžeš“. Nepustí tě do oficiální galerie a máš co vystavit? Stodola je taky dobrá. Pokud ta práce stojí za pozornost, patrně si jí někdo všimne a řekne to dál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia