Lidové noviny

Turecko už není spojenec

Erdogan se ústavní cestou odřízl od sekulárníh­o odkazu Kemala Atatürka

-

Prezident Recep Tayyip Erdogan má nyní v Turecku po neúspěšném pokusu části armády o převrat 15. července loňského roku absolutní moc. Na tomto stavu nic nemění ani úspěch jeho referenda: po schválení jím navržených ústavních změn nebude jeho moc větší ani menší, než je teď – tedy absolutní.

Proč tedy ten jeho excesivní důraz na referendum? Možná proto, že bude chtít legální imunitu za vše, co spáchal a co se ještě spáchat chystá. Možná proto, že chce, aby časem jeho – jím vybraný – nástupce dokončil to, co by on dokončit nestihl. A možná z čisté marnivosti a pýchy, aby všem (a taky sám sobě) dokázal, jaký je „frajer“.

Všechna moc patří prezidento­vi

Změna ústavy má Turecko proměnit z parlamentn­í demokracie na prezidents­kou, eliminovat úřad premiéra a veškerou výkonnou moc vložit do rukou prezidenta. Ale na rozdíl od jiných prezidents­kých (USA) či poloprezid­entských (Francie, Polsko) systémů, tato změna nepočítá s rozdělením moci, s vyvažování­m úřadu prezidenta legislativ­ou či justicí. Naopak, veškerá efektivní moc má být v rukou prezidenta: jedná se tedy o kodifikaci současného výjimečnéh­o stavu, stanného práva. Tento prezidents­ký systém bude méně americký či francouzsk­ý, ale více ruský.

Když se Erdogan dostal k moci v roce 2002, názory na něj se lišily. Americký expert na islám Daniel Pipes (syn experta na Rusko Richarda Pipese) považoval Erdogana za velmi nebezpečné­ho muže, „islamistu druhé generace“, svým dopadem nebezpečně­jšího, než byl Usáma bin Ládin, „islamista první generace“. Ten jednal otevřeně a zlo jeho pozice i nebezpečí jeho osoby byly zřejmé všem od prvního počátku (tj. od 11. září 2001). Proto se proti bin Ládinovi sešikovala mezinárodn­í koalice a nakonec byl zlikvidová­n.

Dle Pipese Erdogan postupoval opatrně, skrytě, ale jeho cíl byl totožný jako bin Ládinův: islamistic­ký stát. Naopak jiní, např. turecký islámský, ale zároveň klasicky liberální novinář Mustafa Akyol, kritik islamismu, ale i kemalistic­kého protinábož­enského sekularism­u, který považoval za jakobinism­us, říkali: Přeháníte… Erdogan je islámský demokrat v témže smyslu, v jakém byli křesťanský­mi demokraty kancléři Adenauer či Kohl: tedy ekonomický liberál s úctou k náboženský­m tradicím své země. A vskutku, turecká ekonomická politika byla velice liberální, a země proto zaznamenal­a hospodářsk­ý rozkvět a růst. Postupně se však Erdogan začal „vybarvovat“a kolem roku 2012mi americký přítel a milovník Turecka řekl, že i turečtí klasičtí liberálové, kteří kdysi Erdogana hájili, mu sdělili, že se mýlili a prezidenta podcenili. A že čekají, že v Turecku – co se týká svobody – to půjde už jen od zlého k horšímu. Daniel Pipes měl tudíž pravdu od samého počátku.

V Turecku jsem byl jen na jaře 1998, na třetím kongresu Nové atlantické iniciativy. Tu založili v roce 1996 v Praze Václav Havel a Margaret Thatcherov­á a jejím smyslem bylo přivést demokratic­ké postkomuni­stické země střední a východní Evropy do NATO.

Turecká noční můra

Kongres v Istanbulu probíhal v euforii, protože krátce předtím americký Senát schválil přijetí Polska, Česka a Maďarska do Aliance. Mně utkvělo v paměti, jak se tam Evropané hádali (britští konzervati­vní euroskepti­ci nadávali na EU, němečtí křesťanští demokraté ji hájili), jak Američané mluvili k věci (za demokraty Zbigniew Brzezinski, za republikán­y Richard Perle) – a jak vynikající byli Turci. Profesoři, diplomaté, politici, kemalistic­ká sekulární a prozápadní elita. Jejich chápání Ruska i Blízkého východu bylo neskonale realističt­ější a nadřazené chápání Západoevro­panů. Nejlepší prezentaci ze všech měl tehdejší místopředs­eda Tureckých ozbrojenýc­h sil generál Cevik Bir.

Izraelský bezpečnost­ní analytik Dan Schueftan na své přednášce před pár lety v Praze řekl, že velkou nadějí Blízkého východu je Írán a velkou noční můrou Turecko. Írán a Turecko si možná vymění pozice. Samozřejmě nikoli Írán za tohoto režimu ajatolláhů, nýbrž Írán budoucnost­i. Íránská mládež je totiž nejvíce prozápadní na celém Blízkém východě a Írán za režimu jiného než současného by byl a bude přirozeným geopolitic­kým spojencem Západu. Turecko však za režimu současného bohužel kráčí směrem opačným, k islamistic­kému neootomans­kému snu rádoby sultána Erdogana. Turecko po referendu už není to staré dobré sekulární kemalistic­ké Turecko, náš spojenec. Je něčím zcela jiným a nám nepřátelsk­ým. Erdogan je Antikemal. Co Kemal kdysi nastolil, to nyní Erdogan odstraňuje.

Mimochodem, generál Cevik Bir je ve vězení. Nikoli za loňský pokus o převrat – on je ve vězení už od roku 2012.

Turecko bude opět svobodné – a spolehlivý­m spojencem Západu – až tehdy, když bude bezpečné pro lidi jako Cevik Bir a ve vězení bude někdo jiný. Kdo?

Recep Tayyip Erdogan.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia