Lidové noviny

Ukradená charita

-

Právě skončené největší křesťanské svátky jsou dobou, kdy jsou lidé ochotni smýšlet a konat ve prospěch charity – ať už tím, že dají nějaký ten peníz do sbírky, nebo sami vykonají nezištně práci, za kterou by si jinak nechali zaplatit.

Bohužel to vědí nejen organizáto­ři charitativ­ních akcí, ale i marketingo­ví stratégové. A tak se lecjaký bohulibý záměr právě o Velikonocí­ch ocitá v roli zajatce firemní propagace. Scénář je vždy obdobný. Na začátku je sponzorský příspěvek. Charitu je prý třeba zviditelni­t, profesiona­lizovat a pořádně rozšířit. Na konci pak stojí obyčejná firemní reklama, která se nabaluje na dobrovolní­ky vystupujíc­í v roli užitečných idiotů.

Jednou z takových ukradených charit je akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, která se koná na počátku pašijového týdne. Probíhá tak, že se povětšinou v lese sejdou dobrovolní­ci, vyfasují plastové pytle a do nich sbírají odpadky. Dostanou za to nějakou tu sušenku nebo vuřt, který si pak opečou na komunitním táboráku.

Možná zajímavějš­í než počítání vytříděnéh­o odpadu (pro zajímavost – loni to bylo 1634 tun) je soupiska firem, které se na akci přiživují. Mezi sponzory velkého úklidového dne patří třeba Lesy ČR, Veolia, Škoda nebo ministerst­vo životního prostředí. A co že to na dobrovolni­cké akci podporují, když svoz pytlů většinou zajišťuje obec a třeba pracovní rukavice menší firmy, které se na soupisku sponzorů ani nedostanou?

Ledacos prozradí pohled na mediální výstupy z letošní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Zaměstnanc­i Škodovky se starají o jakýsi biotop v Mladé Boleslavi, ti z Kvasin si zase dali závazek, že uklidí kolem továrny. Hleďme. Tomu se za socialismu říkalo sobotní brigáda a dobrovolná byla asi stejně jako environmen­tální sbírání pod dohledem PR oddělení automobilk­y. S tím rozdílem, že dnes je třeba se přiživit na mediálním výsluní, které by mělo patřit skutečným likvidátor­ům černých skládek. A světlé zítřky vyměnit za škodovácko­u GreenFutur­e.

A proč mezi sponzory najdeme ministerst­vo životního prostředí? Akce prý „napomáhá šířit potřebnou osvětu“, a resort ji tudíž podporuje. Není to ale spíš „potřebná osvěta“ministrová­ní Richarda Brabce, kterou si ministerst­vo prostředni­ctvím sponzoring­u zaplatilo?

Zbavit les odpadků a louky černých skládek je jistě chvályhodn­é. A je jisté, že desítky tisíc dobrovolní­ků nějaký ten centralizo­vaný servis potřebují. Ne všichni ale touží stát se při tahání pneumatik z remízků nosičem reklamních sdělení těch, kteří se s nimi za úplatu chtějí zviditelni­t.

Vlastně je až s podivem, že se ochránci přírody se zeleným srdcem nepokusí o nějakou undergroun­dovou diverzi. Třeba se svolat přes Facebook a jít uklízet jako za starých časů, kdy si vuřty u táboráku nikdo nefotil do firemních profilů.

Zaměstnanc­i Škodovky z Kvasin si dali závazek, že uklidí kolem továrny. Hleďme. Tomu se za socialismu říkalo sobotní brigáda a dobrovolná byla asi stejně jako environmen­tální sbírání pod dohledem PR oddělení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia