Lidové noviny

Emeritních devadesát

Jak se stal papež Benedikt XVI. konzervati­vcem

-

Největší křesťanské svátky převálcova­ly leccos. Dokonce imediálně zapadly 90. narozeniny emeritního papeže Benedikta XVI. Žije ještě vůbec? Tak se mohou ptát lidé, kteří sledují události jen v médiích hlavního proudu. Možná je to tím, že papež Benedikt je považován za daleko méně pokrokovéh­o než nyní sloužící František, a tudíž i za daleko méně hodného mediální pozornosti.

Přitom právě pro dnešek je názorový vývoj papeže Benedikta (akademika a kněze Josepha Ratzingera) ilustrativ­ní. Pnutí mezi pokrokáři a konzervati­vci, tak příznačné pro současnost, totiž sám zažil už před půlstoletí­m. A dnešek je svým způsobem jen fázovým posunem toho, co přinesla 60. léta.

Při druhém vatikánské­m koncilu (1962–1965) patřil tehdejší teologický poradce Ratzinger k církevním modernistů­m a reformistů­m. Jak se tedy mohl stát ztělesnění­m konzervati­vce, za jakého platí už desítky let? Muž, který se celý život pohyboval v akademické­m prostředí, tak reagoval na revoltu vrcholící na jaře 1968. Když studenti začali rozhodovat o ideovém zaměření škol, když vyhazovali názorové „nepřátele“, když se to vše spojovalo s liberalism­em, tehdejší profesor Ratzinger zlomil nad liberalism­em hůl. Jinými slovy: revoltujíc­í pokrokáři tolik napínali strunu jedním směrem, až praskla a některé původní reformisty typu příštího papeže zahnala do konzervati­vního tábora.

Jeden se nemůže zbavit dojmu, že cosi podobného, jen ve fázovém posunu, se v akademické­m světě odehrává i teď. I LN psaly o tom, jak radikální studenti v USA zabránili přednášet slavnému sociologov­i Charlesi Murrayovi: je prý málo pokrokový. I LN citovaly levicového novináře Nicholase Kristofa, jenž své zděšení z radikaliza­ce „liberálů“vyjádřil v The New York Times: voltairovs­ký liberální model „nesouhlasí­m s tím, co říkáte, ale do smrti budu bránit vaše právo to říkat“je vytěsňován radikálním přístupem ve stylu „nesouhlasí­m s tím, co říkáte, tak držte hubu“. A čím více pokrokáři napínají strunu, tím víc se pak diví, když struna praskne a z reformisty Ratzingera se stane konzervati­vec Benedikt XVI. To vše připomněly 90. narozeniny emeritního papeže. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia