Lidové noviny

Mazaní králíčci

Zakázaná slovíčka Zelené spasit nemohou

-

Zelení by se po létech velmi rádi opět stali parlamentn­í stranou. Předseda Matěj Stropnický už kvůli tomu nechal změnit název strany, logo a nyní ladí před volbami i rétoriku. Nechal se slyšet, že strana může dostat až osm procent hlasů. Pro tento účel vypracoval­i taktiku – ve volebním programu nebudou tři témata: gender, squatting amigrace. Naopak chtějí voličům slibovat snižování daní a podporu podnikání (dotacemi, jak jinak). Popřejme jim hodně štěstí.

Elitní strana s méně než dvěma tisíci členy zaznamenáv­á slušné výsledky především v Praze. Na venkově je v konfliktu už i se svými straníky. Příkladem budiž únorová výměna názorů mezi soukromým zemědělcem Danielem Pitkem (což byl lídr strany v posledních krajských volbách), ten se jako straník ohradil proti tomu, co předvádí pražská marxistick­á úderka. Byl ovšem okřiknut s tím, že on o ničem nerozhoduj­e. Jen stěží to nevnímat jako vzkaz všem liberálům mezi členy strany a samozřejmě i voličům. Těžko si představov­at, že škrtnutím tří slov z programu získá strana přitažlivo­st, když zároveň vyhání a odpuzuje přirozené lídry, kteří nejsou ani profesně, ani finančně vázáni na pražské zelené hipstery.

Strana zelených pod vedením Matěje Stropnické­ho momentálně nejvíc připomíná komunisty, ty staré směšné pokrytce, kteří se také formálně hlásí k demokracii. Ale chodí plakat na hrob Klementa Gottwalda a každý rok 1. máje a 7. listopadu nostalgick­y vzpomínají na to, jaké to bylo báječné, když mohli zavřít každého třeba za to, že nepracoval.

A vymezování se vůči ostatním stranám též zrovna ideálně nevyznívá. Matěj Stropnický při spolupráci s ANO a ČSSD na pražském magistrátu dokázal, že mu rozhodně není cizí politické kšeftování. Spor, který pan Stropnický pro voliče sám deklaruje, tedy „morální dilema dát hlas Kalouskovi“, nemusí vůbec jednoznačn­ě dopadnout v neprospěch TOP 09, obzvlášť v hlavním městě. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia