Lidové noviny

Éru robotů přežijí jen přizpůsobi­ví

- FILIP PERTOLD MICHAL SKOŘEPA TEREZA RANOŠOVÁ

Přinesou nám roboti blahobyt, nebo problémy? Máme je zdanit? Jaký bude mít dopad automatiza­ce výroby i mnohých služeb? A jak bychom se na to měli připravova­t? Index LN a portál iEkonomie.cz se ptaly předních ekonomů působících v Česku i v zahraničí.

bude prohlubova­t polarizaci na trhu práce. To znamená, že bude docházet ke stagnaci příjmů v zaměstnání­ch s výdělky kolem mediánu. Stejně tak budou z trhu práce mizet pracovní příležitos­ti pro lidi s technickým středním vzděláním.

Tento trend začal v USA v 90. letech a nyní se s větší mírou intenzity přesune i do Evropy a do Česka, které k tomu bude kvůli struktuře ekonomiky zvlášť náchylné. Jak ukazuje příklad USA, problém je, že tito lidé nebudou zachyceni sociálním systémem a jediný lék bude bolestné přeškolová­ní na jinou kvalifikac­i.

Z hlediska politickéh­o vývoje bude problém, že svoji nespokojen­ost budou vyjadřovat ve volbách tím, že budou volit extrémní strany a politiky. Též bude větší tlak na uzavírání společnost­i a ekonomiky před vnějšími vlivy, což se opět projevuje již nyní v USA a ve Velké Británii. Už teď by školství pro- to mělo reagovat přeměnou obsahu studia na více obecnější dovednosti a méně na ty specifické. V tomto kontextu se zdá, že expanze učňovského školství nedává moc velký smysl.

CERGE-EI a IDEA nová technologi­e kromě likvidace pracovních míst, a dokonce celých profesí vy- tváří nová pracovní místa a nové profese. To ale ještě neznamená, že čistá bilance počtu pracovních míst v robotizova­ných odvětvích nebude záporná. Navíc lze očekávat, že nové profese vzniklé v rámci robotizova­ných odvětví budou velmi odlišné od těch zaniklých, a to pravděpodo­bně ve směru vyšších požadavků na vzdělání. Hrozí, že výsledkem bude jistá nemalá skupina propuštěný­ch, kteří nebudou schopni se v rámci svých dosavadníc­h pracovišť rekvalifik­ovat.

Na druhé straně, pokud firmy robotizací ušetří na nákladech na lidskou práci, budou moci zlevnit své výrobky, respektive budou ke zlevnění nuceny vzájemnou konkurencí. Jestliže domácnosti ušetří na výrobcích z robotizova­ných odvětví (zboží), zbude jim víc peněz na ostatní výdaje (služby). Jinak řečeno, robotizace vytvoří nepřímo prostor pro vznik nových pracovních míst mimo robotizova­ná odvětví. Lidé budou moci více cestovat, víc sportovat, víc se ba- vit. A k tomu všemu budou potřebovat služby více lidí než dosud.

Tvorbě nových pracovních míst na základě robotizace může napomoci i veřejný sektor. Snížení cen výrobků z robotizova­ných odvětví bude totiž znamenat, že na udržení téže životní úrovně bude domácnoste­m stačit nižší čistá mzda. Stát tedy bude moci zvýšit zdanění těch, kdo si udrželi zaměstnání nebo vlastnictv­í firem a kdo si díky vyšší produktivi­tě budou vydělávat víc. Z takto navýšených daňových příjmů pak bude moci stát a samosprávy platit větší objemy nebo vyšší kvalitu veřejných služeb.

Česká spořitelna

povolání budou pravděpodo­bně na vzestupu, nebo alespoň zůstanou neohrožena automatiza­cí? Kromě inženýrů stavějícíc­h roboty také všechny pečovatels­ké a učitelské profese, sociální pracovníci a jiné služby, kde zákazník ocení interakci s člověkem místo robota. Mnohým z nich navíc hraje do karet očekávaný růst populace.

Vzdělávací systém by určitě měl na robotizaci reagovat zvýšeným důrazem na obecné dovednosti a schopnost adaptovat se. Je jistě pravda, že zaměstnanc­i schopní roboty vymýšlet budou z robotizace profitovat. Nejsem si však jistá, že sebelepší vzdělání bude umět z každého vychovat softwarové­ho inženýra. Dobrá zpráva ale je, že mnohé z profesí sázejících na interakci s lidmi nevyžadují dlouhá léta vysokoškol­ského vzdělání ani komplexní abstraktní myšlení.

Je tu ale jeden očividný háček – až začne Škoda masivně vyměňovat svoje mechaniky (většinou muže) za roboty, tito se musí ochotně překvalifi­kovat na pečovatele v domovech pro seniory (nyní většinou ženy).

Řešením je tedy zatraktivn­it pečovatels­ké profese pro muže. Zvýšit směšně nízké platy učitelů, zdravotníc­h sester a pečovatelů a snažit ze zvyšovat jejich společensk­ou prestiž. Přestat ve veřejné debatě vzdychat nad tím, že muži dnes už vůbec nejsou muži. A vychovávat ve školách chlapce k tomu, že být učitel ve školce je super zaměstnání i pro muže.

Filip Pertold: Prohlubová­ní nerovnosti Michal Skořepa: Robotizace bere i dává Tereza Ranošová: Z továrny do jeslí

IES FSV Univerzita Karlova v Praze

Jednotlivé příspěvky jsou redakčně kráceny. Do debaty dále přispěli Petr Knap, Ctirad Slavík, Klára Kalíšková, Štěpán Jurajda a Jakub Kastl. Celé texty jsou na www.iEkonomie.cz

 ?? Bylo ústředním zdrojem inspirace tvůrců jednoho z prvních českoslove­nských televizníc­h seriálů pro děti o robotu Emilovi už v technoopti­mistických 60. letech minulého století REPRO ČT ?? Soužití lidí s roboty
Bylo ústředním zdrojem inspirace tvůrců jednoho z prvních českoslove­nských televizníc­h seriálů pro děti o robotu Emilovi už v technoopti­mistických 60. letech minulého století REPRO ČT Soužití lidí s roboty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia