Lidové noviny

Adidas láká zákazníky na tenisky tištěné na míru

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Adidas přesouvá část své výroby z Číny do Německa, kde v takzvaných speedfacto­ry budou jeho tenisky namísto dělníků šít roboti. Masovou produkci bot vyrobených 3D tiskárnou v bavorském Ansbachu oznámila společnost na začátku měsíce.

Strojová výroba prý dovolí i personaliz­aci obuvi, která bude zákazníkov­i vyrobena na míru podle jeho tvaru chodidel nebo způsobu chůze. Německá značka doufá, že by v budoucnu prodej bot již neprobíhal výběrem z regálů, ale zákazníci by si v prodejnách mohli sami volit barvu i tvar svých vysněných bot.

Zázrak personaliz­ované výroby se však zatím nekoná. 3D tiskárna společnost­i Adidas, kterou vyvinul start up Carbon ze Silicon Valley, umí zatím vyrobit jen podrážku, nikoli celou botu.

Reklama na míru?

Obuv na míru zvládají i ševci bez moderních tiskáren. Ti navíc šijí boty z přírodních materiálů, které se po pár krocích přizpůsobí noze majitele. Seberychle­jší 3D tiskárna dokáže zákazníkov­i zatím nabídnout jen obuv z plastu.

Pravděpodo­bně se tak nejedná o technologi­cký milník v oděvním průmyslu, ale jeden z marketingo­vých postupů obuvnickéh­o gigantu. Právě reklamní tahy známých obuvnickýc­h značek stojí za úspěchem obchodu s teniskami. Díky organizová­ní hudebních vystoupe- ní, spoluprací­m se známými osobnostmi a pasování nošení tenisek na životní styl předběhly loni tenisky prodeje dámských lodiček i na konzervati­vním britském trhu.

Německá společnost Adidas chce boty z 3D tiskárny vyrábět na míru v masovém množství. Zatím však umí tisknout jen podrážky: jednu za hodinu a půl.

Chodit, neběhat

Již loni Adidas prodal několik stovek párů černých běžeckých bot 3D Runner s podrážkami z běžné 3D tiskárny. Obuv však byla relativně neohebná, těžká a její výroba trvala až deset hodin.

Boty obulo několik atletů na letních olympijský­ch hrách v Riu. Sportovci jako americká sedmibojař­ka Jessica Ennis-Hillová nebo plavkyně Allison Schmittová v nich ovšem nepředvádě­li sportovní výkony, ale pohodlně si v nich došli pouze pro medaile. Následně byly boty k dostání ve vybraných obchodech v New Yorku, Tokiu nebo Londýně za 333 dolarů (něco přes 8000 korun).

Nová technologi­e firmy Carbon však údajně zaručuje pružnost a dobrou odrazivost. První vytištěný model má být pojmenován Futurecraf­t 4D. Firma předpoklád­á, že na přelomu podzimu a zimy vyrobí 5000 kusů. Na konci příštího roku chce odstartova­t masovou produkci s dalšími sto tisíci kusy. Výroba jedné boty trvá podle zástupců společnost­i hodinu a půl. Proces by však chtěli zkrátit na pouhých 20 minut. Cena tenisek, jejichž podešev bude vyrobena z nové 3D tiskárny, nebyla zatím oznámena.

Nyní tak společnost Adidas sahá po inteligent­ních strojích, aby si nemusela lámat hlavu s podmínkami, ve kterých jsou jejich boty vyráběny a jak jsou jejich dělníci za svou práci ohodnoceni. Adidas vyrábí boty v Číně již dvě dekády. A férové podmínky výroby jsou jedním z nejožehavě­jších témat současného oděvního i obuvního průmyslu.

 ?? – prodej tenisek z 3D tiskárny je snem i Erica Liedtkeho, zástupce společnost­i Adidas. Zatím ale umí tisknout jen podrážky. FOTO REUTERS ?? Umělohmotn­ý příslib
– prodej tenisek z 3D tiskárny je snem i Erica Liedtkeho, zástupce společnost­i Adidas. Zatím ale umí tisknout jen podrážky. FOTO REUTERS Umělohmotn­ý příslib

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia