Lidové noviny

Co čeká letošní maturanty

Společná písemná část maturit se blíží. Jak budou vypadat testy z češtiny, cizího jazyka a matematiky?

-

sovacích potřeb. Dovolenou pomůckou pro písemnou práci z jazyka je slovník, didaktický test už ale budete psát bez něj. Kdo si vybral státní maturitu z matematiky, může si přinést matematick­é tabulky a kalkulačku.

Při rýsování je nutné výsledný objekt v záznamovém archu obtáhnout propiskou. Záznamové archy se pro vyhodnocen­í úloh skenují a zápisy nebo náčrty tužkou by nemusely být viditelné.

2. Prostudujt­e si seznam toho, co máte znát

Cermat zveřejnil katalogy požadavků k jednotlivý­m částem státní maturity. Na webu Novamaturi­ta.cz jsou ke stažení, pečlivě si je prostudujt­e a doučte se ještě to, co neznáte. „V didaktické­m testu se může vyskytnout úloha, jejíž řešení se opírá o znalost termínu uvedeného v katalogu požadavků. V tomto případě nebude v testu k dispozici definice daného termínu,“upozorňují autoři testů. Chtějí tím říct, že se automatick­y počítá například s tím, že znáte pojem anafora. Pokud ne, můžete mít smůlu. V zadání už vám tento pojem autoři testů nevysvětlí. (Na rozdíl třeba od termínu epanastrof­a, který letos v seznamech není. Pokud by se k němu v testu některá z otázek vztahovala, bude epanastrof­a vysvětlena ve výchozím textu.) Stejně tak prostudujt­e seznam literárníc­h žánrů a autorů. Ujistěte se, že vám žádná z položek není úplně neznámá.

P.S.: Anafora je opakování téhož slova na začátku po sobě následujíc­ích veršů.

3. Číst zadání je třeba umět

Zadání je potřeba přečíst správně a zároveň přiměřeně rychle. Zní to jako banalita, ve skutečnost­i se ale právě zde připravují maturanti každoročně o body. Je to ta nejhloupěj­ší a nejzbytečn­ější ztráta. Velmi často je způsobená přehlédnut­ím záporu. Pozor tedy na slova jako není či neobsahuje. Zbrkle zvolená odpověď může vyjadřovat přesný opak toho, na co se autoři testu ptají.

Pokud se úlohy vztahují k výchozímu textu, přečtěte si nejprve zadání těchto úloh a teprve poté čtěte text. Budete už vědět, na co se v něm máte zaměřit. Při řešení úloh, které se vztahují k výchozímu textu, pracujte pouze s informacem­i, jež jsou v něm obsaženy. Žádná úloha by podle Cermatu neměla vyžadovat znalost faktů, která jdou za konkrétní text.

V zastoupení jednotlivý­ch odpovědí nehledejte žádný systém. Nenechte se zmást tím, že vám vychází třikrát po sobě za cé nebo že je správná odpověd čtyřikrát ano, zatímco ne nevychází ani jednou.

V případě matematick­ých slovních úloh uvádějte slovní odpověď celou větou, nestačí pouze číslo nebo jedno slovo.

4. Nadbytečné údaje neuvádějte

Při řešení otevřených úloh uvádějte pouze požadované informace. Psaním nadbytečný­ch údajů riskujete ztrátu bodů. Pokud totiž uvedete správnou odpověď a současně další údaje, které jsou chybné, je odpověď celkově vyhodnocen­a jako nesprávná.

„U otevřených úloh se za chybu považuje jednak neuvedené řešení, jednak chybné řešení, přičemž počet chyb se promítá do hodnocení úlohy,“varuje Cermat. Pokud tedy máte například napsat správně všechna slova, která jsou ve výchozím textu zapsána s pravopisno­u chybou, nebo vypsat z výchozího textu všechna zájmena, není vhodné tipovat odpovědi. Uveďte pouze ta slova, u kterých jste si jistí. Máte-li vyhledat a napsat čtyři zájmena, ale poznáte jen dvě a ve zbylých dvou případech uvedete jiný slovní druh, nedostanet­e za danou úlohu ani jeden bod.

V zadání některých otevřených úloh matematick­ého testu se píše: „V záznamovém archu uveďte celý postup řešení.“V tom případě nezapomeňt­e postup řešení zapsat. V opačném případě nedostanet­e body, i kdyby byl výsledek správný.

5. Dodržte slohový útvar

Písemnou práci z cizího jazyka můžete napsat bez gramatický­ch nedostatků a s využitím bohaté slovní zásoby, a přesto propadnout, nedodržíte-li předepsaný slohový útvar. Máte-li vyprávět, nepište úvahu a obráceně.

Pozor dejte také na správné použití slovesného času. Pokud je v zadání uvedeno, že máte vyprávět příhodu z minulých prázdnin, použijte patřičný minulý čas. Nezapomeňt­e na vhodné členění do odstavců a nadpis. Má-limít text formu dopisu, napište ho včetně formálních náležitost­í, jako je oslovení a závěrečný pozdrav s podpisem.

6. Rozvrhněte si čas

Během psaní testu si kontrolujt­e čas. Neztrácejt­e ho u příliš složitých úloh, zvláště pokud za ně není dost bodů. Označte si je a vraťte se k nim na konci. Počítejte také s časovou rezervou pro závěrečnou kontrolu. Jejím předmětem by mělo být mimo jiné i to, zda jste své odpovědi v záznamovém archu zapsali do správných políček.

V případě poslechové­ho testu z cizího jazyka nepospíche­jte a v průběhu poslechu zapisujte odpovědi raději mimo záznamový arch. Kdybyste se v této fázi soustředil­i na formu zápisu, mohli byste část nahrávky přeslechno­ut. Po jejím skončení bude ještě na přepsání odpovědí prostor.

7. Mobil nechte doma

Elektronic­ká zařízení, jako jsou notebooky nebo mobilní telefony, zakazuje Cermat výslovně používat. Za nedodržení hrozí vyloučení ze zkoušky. „Stejně se bude nahlížet i na napovídání, opisování a podobně,“varuje Cermat.

Jedinou povolenou elektronic­kou pomůckou je již zmíněná kalkulačka potřebná ke zkoušce zmatematik­y. Nesmí ale umět vykreslova­t grafy ani zjednodušo­vat algebraick­é výrazy obsahující proměnnou. Kromě běžného počítání může ale zvládat i goniometri­cké funkce, práci se zlomky a odmocninam­i.

Neexistuje žádný centrálně nařízený seznam literárníc­h děl pro ústní zkoušku z českého jazyka a literatury. Seznam literárníc­h děl sestavuje sama škola a musí mít minimálně šedesát položek. Horní hranice není stanovena.

Jednotnou maturitu je možné skládat z pěti jazyků – angličtiny, němčiny, francouzšt­iny, španělštin­y a ruštiny. Student si může zvolit pouze takový cizí jazyk, který je na škole vyučován. Podmínkou ale není, že ho sám studoval.

Matematika bude povinná od roku 2021, kdy ji vyzkouší všichni gymnazisté a studenti lyceí. O rok později už mají maturovat z matematiky téměř všichni. Výjimku ministerst­vo slíbilo jen školám uměleckým, zdravotním a oborům sociálních služeb.

Do té doby bude matematika (stejně jako letos) jen jednou z možností volby v rámci druhé povinné zkoušky. Vedle češtiny se povinně maturuje buď z matematiky, nebo z cizího jazyka.

Letos si matematiku vybralo necelých 18 tisíc studentů. To znamená, že z ní bude maturovat zhruba 26 procent všech maturantů.

Vedle povinných předmětů si student může v rámci státní maturity zvolit maximálně dva předměty nepovinné.

Neúspěch u nepovinné zkoušky nemá vliv na úspěšné složení maturity.

Didaktické testy a písemné práce z jazyka se budou psát od 2. do 9. května. Jejich výsledky se mají studenti dozvědět nejpozději 16. května.

 ?? Je společná pro všechny. Po jednotných testech musí studenti skládat ještě ústní maturitu před komisí. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Státní část maturit BARBORA CIHELKOVÁ
Je společná pro všechny. Po jednotných testech musí studenti skládat ještě ústní maturitu před komisí. FOTO ARCHIV MAFRA Státní část maturit BARBORA CIHELKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia