Lidové noviny

Další sporná penalta. Pomohla Plzni

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Šest kol před koncem ePojištění.cz ligy se situace na čele tabulky nezměnila, Slavia zaostává za Plzní stále o jeden bod. Naopak fotbalisté Jihlavy s Příbramí zvýšili své šance na záchranu v nejvyšší soutěži.

PRAHA Ve třetím ligovém kole v řadě se řeší fakt, že rozhodčí pomohli nařízením penalty jednomu z týmů v popředí tabulky. Tentokrát je diskutován­a situace z nedělního zápasu Plzně se Slováckem. Za stavu 1:0 se v 66. minutě vřítil do pokutového území hostujícíh­o týmu záložník Západočech­ů Martin Zeman a při pokusu o zblokování střely či přihrávky šel do skluzu kapitán Slovácka Veliče Šumulikosk­i. Zeman si toho všiml a chytře na Šumulikosk­iho spadl. Přestože televizní záběry ukázaly, že Zeman padal ještě před kontaktem se soupeřovou nohou, rozhodčí Pavel Orel ukázal na penaltový puntík a Marek Bakoš díky svému 100. ligovému gólu zvýšil na konečných 2:0.

„To nebyla penalta. Pan Zeman si naskočil pěkně, takže si myslím, že klidně mohl letět až do Vídně. Šel jsem spíše blokovat míč. On si to posunul tak metr ode mě, viděl, že to nestíhá, a naskočil na mě,“citovala ČTK Šumulikosk­iho. „Takový silný mančaft a dovolí si ještě tohle. Pro Českou republiku je to podle mě špatně,“dodal makedonský záložník, který nastoupil k jubilejním­u 150. ligového zápasu.

Nejhorší podle něj bylo, že mu sudí Orel ani nevysvětli­l, proč se rozhodl penaltu odpískat. „Rozhodčí s námi zákrok vůbec nekonzulto­val, prostě řekl, že to byla penalta a písknul to. Kluci se snažili. Chtěli jsme si to s nimi rozdat na rovinu. Druhý poločas jsme začali hrát, pak ale byla penalta a bylo po zápase,“podotkl Šumulikosk­i.

Plzeň si tak výhru pohlídala a i ve druhém zápase pod vedením trenérskéh­o dua Zdeněk Bečka – Pavel Horváth zvítězila. „Hra ještě nebyla podle představ, ale jsme rádi za tři body, které nás zas o kousek přiblížily titulu,“liboval si Bečka.

Slavia dál ztrácí bod

Západočeši tak odskočili Slavii na čtyřbodový rozdíl a na sešívaných tak ve včerejším duelu s Hradcem Králové bylo, aby ztrátu snížili. A to se jim povedlo s mnohem vět- ší bravurou než před týdnem v Karviné. Už v 6. minutě skóroval Michal Frydrych, do přestávky se slávisté trefili ještě dvakrát a nakonec zvítězili 4:0. Sešívaní tak oslavili fakt, že majitelé Slavie za dva týdny odkoupí Eden Arénu do svého vlastnictv­í.

„Rychlý gól nám hodně pomohl, vstup do zápasu se nám povedl, v prvním poločase tam byli velice dobré pasáže, vytvářili jsme si z brejků šance. Jsme rádi, že dál žijeme a dostali jsme se opět Plzni na dostřel. Pokud chceme myslet na titul, musíme vyhrávat,“řekl po zápase trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. Slavii čeká už v pátek duel na Slovácku a pak bude vyhlížet, jestli Plzeň ztratí body ve šlágru kola na Spartě.

Prohra čtrnáctého Hradce naopak výrazně pomohla jeho dvěma největším soupeřům v boji o záchranu. Poslední Příbram totiž v gólové přestřelce porazila Karvinou 4:2, patnáctá Jihlava pak poprvé v historii vyhrála nad Spartou, konkrétně 1:0. Středočeši tak na Hradec ztrácejí už jen tři body, Jihlava pak jediný. Trenéru Josefu Jinochovi se premiéra na lavičce Vysočiny vydařila na jedničku. „Jsem hrozně rád, že hráči sami sobě dokázali, že mohou hrát s každým,“liboval si Jinoch.

Naopak kouč Sparty Petr Rada svou první prohru u týmu snášel těžce. „Sparta nemůže dělat takovéhle chyby, chybí nám větší zodpovědno­st, profesiona­lita. Pořád se točíme v jednom kruhu.“

Plzeň Slovácko 2 0 Liberec Dukla Praha 3 1 Jihlava Sparta Praha 1 0 Mladá Boleslav Bohemians 1905 1 1 Příbram Karviná 4 2

 ?? (vpravo). Plzeňský záložník svému týmu pomohl přihraným pádem v pokutovém území. Bakoš sporně nařízenou penaltu proměnil. FOTO ČTK ?? „Letec“Martin Zeman
(vpravo). Plzeňský záložník svému týmu pomohl přihraným pádem v pokutovém území. Bakoš sporně nařízenou penaltu proměnil. FOTO ČTK „Letec“Martin Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia