Lidové noviny

Kopřivový dům

-

můžeme, přinejmenš­ím tím, že jsme – podle staré kající formule – „nekonali, co jsme měli konat“. Že jsme nedokázali zabránit jednomu developero­vi, aby si po své chuti zboural sto let starý dům na Václavském náměstí, přímo v srdci české země, pár kroků od pomníku svatého Václava. Jako na výsměch všemu a všem začal pan developer, jehož firemní jméno zní Flow East, bourat na Bílou sobotu.

Někteří jsme se snažili mu v tom bránit. Demonstrov­alo se, protestova­lo se, sepisovaly se odborné studie, takže i úředníci se cítili nuceni dům do nějaké míry a po nějakou dobu bránit. Sepsal jsem před pár lety pro Lidovky fejeton Jak spasit developera, uváděje příklady drsných postupů, jaké (nejen) tento developer používá, aby dosáhl svého. Následně mi přišel od developero­va tiskového mluvčího jménem Jan Burian dopis, který byl nejen plný urážek a výhrůžek, ale také pravopisný­ch a stylistick­ých chyb. Nelekl jsem se, jako se výhrůžných dopisů zásadně nelekám. Jen jsem měl mnoho jiné práce, než abych se dál věnoval kauze tohoto domu. Koneckonců, přestalo se o kauze mluvit, a tak jsem ji naivně měl za úspěšně zakončenou. Koneckonců, od hlídání starých domů jsou tu mnozí povolanějš­í – kunsthisto­rici, Klub Za starou Prahu a také památkáři. Jenže ti měli také mnoho jiné práce. Několik týdnů teď hlasitě hájí (pro leckoho sporný) Transgas, dům o pár set metrů výše. Je to náhoda, že se mezitím pozapomněl­o na tento dům a že se mezitím, a právě na Velikonoce, začal bourat?

Developer Flow East tedy vy-

Čtvrtek Rejžek hrál. Prohrálo Václavské náměstí, prohrála celá země, prohráli jsme my všichni. Nejde jen o jeden konkrétní dům ze dvacátých let, který nyní hyne. Jde o precedens. Když jde pár metrů od svatého Václava spáchat toto, lze kdekoli spáchat cokoli: Nejsou žádná pravidla. Všechno je dovoleno.

Na místě starého domu má vzniknout další uniformní skleněná krabice. Jako na výsměch má nést jméno Květinový dům. Tož navrhuji, abychom mu na památku této hanby, která se stala o Velikonocí­ch 2017, říkali Kopřivový dům. MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia