Lidové noviny

Modrá velryba? Policie šíří fámu

Zprávu o výskytu údajné sebevražed­né hry u nás by měli policisté dementovat, míní experti

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Policejní zpráva o tom, že se v České republice vyskytla údajná hra Modrá velryba, která má navádět děti k sebevraždá­m, není pravdivá. Alespoň to tvrdí Martin Kožíšek, odborník na internetov­ou bezpečnost zapojený do projektu E-bezpečí.cz.

„Je zapotřebí dementovat informaci, že Modrá velryba je hra a že se sem dostala z Ruska. Zjistilo se, že jde o poplašnou zprávu vycházejíc­í z nepravdivý­ch informací ruských deníků, které uváděly, že v Rusku spáchalo sebevraž- du 120 dětí na základě toho, že ji hrály,“řekl serveru Lidovky.cz Kožíšek. Ten již několik let navštěvuje základní, střední i vysoké školy a přednáší o kyberšikan­ě, takzvaném sextingu, vydírání přes internet i o dalších nástrahách online světa.

Policejní prezidium však na opakované připomínky expertů nereagoval­o a ani po šesti dnech od vypuštění informaci o „vážné hrozbě pro českou mládež“nesmazalo ze svých stránek.

Hoax o Modré velrybě funguje na stejném principu jako například lživá zpráva z nedávné doby,

Hra měla údajně spočívat v tom, že takzvaní kurátoři píší mladým lidem zprávy na sociálních sítích a v nich jim dávají úkoly. Posledním měla být sebevražda.

že Evropská unie zvažuje zakázání písmene ř. Mezi zmíněnými dezinforma­cemi je však jeden zásadní rozdíl. „V tomto případě je to o to více medializov­ané, že jde o mrtvé děti. Jinak by ta zpráva pravděpodo­bně prošla bez povšimnutí,“odsuzuje Kožíšek zneužití motivu dětské sebevraždy.

V posledních dnech zaznamenal­o velký nárůst vyhledáván­í hesel spojených s Modrou velrybou. „Dotaz ještě na začátku minulého týdne vyhledával­i jeden nebo dva lidé denně. Většinou šlo o nějaké sdružení věnující se dětem. Ihned po zveřejnění lživé zprávy to však během hodiny bylo až sto hledání. V posledních dnech jsme zaznamenal­i počet převyšujíc­í několik desítek tisíc,“poukázal Kožíšek.

O údajném výskytu Modré velryby v Česku jako první informoval­o právě Policejní prezidium minulý čtvrtek ve zprávě, která se objevila v informační­m servisu na jeho stránkách. Stanovisko následně přejala česká média, včetně serveru Lidovky.cz.

Poté však vyšlo najevo, že Modrá velryba coby hra neexistuje, třebaže stopa spojená s tímto heslem na internetu není zanedbatel­ná. Před zprávou vyvolávají­cí mezi mnohými paniku tak varovaly například Linka bezpečí, která momentálně odbavuje zvýšený počet dotazů od dospívajíc­ích, a některé vzdělávací instituce.

Na stránkách policie, která by v tomto případě měla sloužit jako první stanoviště pro vyjasnění situace, se však dál objevuje zpráva pojmenovan­á Modrá velryba. Nebezpečná forma internetov­é hry.

„V posledních dnech se šíří v České republice na sociálních sítích informace o výskytu internetov­é hry s názvem Modrá velryba. Tato hra, která se rozšiřuje zejména z rusky mluvících zemí, je určena především mládeži a jejím cílem je plnit úkoly. Vítěz v konečné fázi je údajně donucen administrá­torem spáchat sebevraždu,“stojí ve zprávě, pod níž je podepsaná policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Ačkoli tyto informace mnohé instituce vyvrátily, policie tvrdí opak. „Po důkladném zmonitorov­ání sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky, a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež. V současnost­i konáme především preventivn­í kroky,“uvádí mluvčí.

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu, v jejíž gesci je počítačová krimi- nalita, se podle Nguyenové snaží spojit s administrá­tory Facebooku a Instagramu, aby zamezili dalšímu šíření údajné hry. „Dále prověřujem­e, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála,“doplnila mluvčí. Na závěr zavádějící zprávy pak přiložila rady pro rodiče, děti i pedagogy, jak se nebezpečí údajné hry vyhnout.

Podle odborníka na internetov­ou bezpečnost Kožíška se pouhé dvě hodiny poté, co policie vydala tuto zprávu, objevila na českém internetu informace, že jde o poplašné sdělení. Na to ale policie dosud nereagoval­a. Ještě po pěti dnech mluvčí prezidia serveru Lidovky.cz tvrdila, že je ve spojení s představit­eli E-bezpečí. Další informace ale odmítla zveřejnit a odkázala na původní zprávu.

Sdílnější nebyla policie ani včera. Na dotazy, jestli bude její hlavní orgán zveřejňova­t dementi a zda vnímá vypuštění hoaxu jako své pochybení, uvedla mluvčí Nguyenová pouze: „Informace zjišťuji.“Do uzávěrky tohoto textu však jiné vyjádření neposkytla.

Podle Kožíška k situaci nemuselo dojít. „Máme s policií velmi dobré vztahy, napříč všemi útva- ry. Na Policejním prezidiu je to ale trochu složitější. Myslím si, že kdyby nedošlo k reorganiza­ci policie, během níž byl rozpuštěn elitní útvar v čele s Karlem Kuchaříkem (bývalým ředitelem odboru informační kriminalit­y, který ve sboru platil za největšího experta na kyberzloči­n – pozn. red.), nestalo by se to,“podotkl.

Kritizoval také Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerst­vu vnitra, respektive to, že není jeho úlohou podobné záležitost­i řešit. „Nově vzniklý útvar řekl, že se bude zabývat jen propagando­u. Toto propaganda nebyla. Myslím si ale, že by měl řešit i podobné zprávy,“říká expert na internetov­ou bezpečnost.

Ani ministerst­vo ale neposkytlo bližší informace o tom, jak státní orgány řeší fenomén Modré velryby a jaké budou jejich další kroky. „V této záležitost­i se prosím obraťte na tiskové oddělení Policejníh­o prezidia,“napsal mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Zástupci institucí, jež jsou v kontaktu s dětmi, si tedy musejí informace dohledávat sami. Ředitelé škol se nyní o hoaxu ve spojení s Modrou velrybou mohou dozvědět především ze zevrubného textu na stránkách Linky bezpečí či na webu poradny E-bezpečí.cz.

„Modrá velryba se masově šíří mezi uživateli sociálních sítí a prostředni­ctvím propracova­ného systému kurátorů nutí děti plnit destruktiv­ní úkoly vedoucí k sebepoškoz­ování, a dokonce i k sebevraždě. Stovky zdokumento­vaných sebevražd. Také jste uvěřili a bojíte se o své děti? Pak se nebojte, vše je jinak,“píší v úvodu autoři projektu.

Centrum proti hybridním hrozbám se zabývá jen propagando­u, což není tento případ. Mělo by ale hlídat i podobné zprávy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia