Lidové noviny

Letošní volby? ODA řadí zpátečku

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ještě v lednu mluvilmili­ardář Pavel Sehnal o tom, že by s obnovenou ODA rád kandidoval už v nadcházejí­cích podzimních volbách do sněmovny. A to přesto, že nově založená strana ještě neměla řádně vybudovano­u členskou základnu ani baterii výrazných osobností, na které by nalákala voliče. Ke spěchu za vidinou parlamentn­ích křesel ho prý přiměly kladné reakce příznivců původní Občanské demokratic­ké aliance, které obdržel.

Teď se ale zdá, že smělého byznysmena dohnala realita. Předseda a obnovitel strany Sehnal totiž volí o poznání zdrženlivě­jší přístup. Z něho vyplývá, že se ODA zřejmě letošních voleb nezúčastní a bude se soustřeďov­at na původní cíl. Tím jsou komunální volby, které budou příští rok.

„My jsme to zatím ještě neodpískal­i,“odpověděla manažerka strany Štěpánka Nezmarová na otázku LN, jestli záměr ucházet se o sněmovní pozice definitivn­ě padl.

Z pokračován­í její řeči vyplynu- lo, že Sehnal přinejmenš­ím hledá vhodný způsob, jakým do voleb promluvit z pozice malé strany se zatím pouze nevýznamno­u podporou voličů.

„Náš pan předseda se snaží přesvědčit ke spolupráci různé větší pravicové strany s tím, že bychom je třeba ve volbách podpořili,“uvedla Nezmarová.

Porada u bazénu

Pro ODA by to pravděpodo­bně znamenalo připojit svých několik osobností na kandidátku jiného, zavedeného politickéh­o subjektu. „To ještě necháváme opravdu otevřené. Záleží na tom, jak se domluvíme s těmi ostatními stranami,“doplnila Nezmarová, která je kromě manažerky i členkou předsednic­tva.

Přehodnoce­ní strategie se jeví jako logická varianta. Obnovená Občanská demokratic­ká aliance neměla od svého vzniku na konci ledna příliš mnoho času na budování členské základny ani na průnik do povědomí lidí, kteří na podzim ponesou své hlasy k urnám.

Strana zatím nechce zveřejnit, kolik jí od té doby přibylo nových členů, což budí dojem, že nárůst nebude nikterak dramatický. Údajně by nyní měla mít několik stovek straníků. Krajské buňky má zatím v Praze a Brně. Další brzy přibude ve Slezsku.

Příští krok na cestě vzkříšené strany bude sněm, který se uskuteční 12. května v kongresové­m centru, jež patří do Sehnalova komplexu v pražských Čestlicích. Do něj patří i akvapark, na který ODA láká nové členy. Každý straník při nástupu totiž získá celodenní rodinné vstupné do bazénu zdarma.

Kandidovat chceme všude

Další novou stranou s movitým magnátem v zádech jsou Realisté, v jejichž čele stojí politolog Petr Robejšek a jež finančně pod- poruje jeden ze spolumajit­elů Penty Marek Dospiva.

Realisté oznámili svůj vznik už loni na podzim. I přes náskok, který proti ODA mají, ale zatím ve větší míře nepronikli voličům do přízně. Na rozdíl od Sehnala ale Robejšek nevelí k ústupu. Do sněmovny chce kandidovat zcela samostatně a stále věří, že se mu hned napoprvé podaří uspět.

Za určitý start kampaně se dá považovat dnešek, kdy Realisté představí program, s nímž půjdou do podzimních voleb. „Budeme kandidovat ve všech 14 krajích. Volební program vychází z priorit Realistů. Důraz klademe na národní zájem, bezpečnost a rodinu,“řekla LN včera mluvčí strany Jana Malíková.

Robejškova strana má okolo stovky nových členů. Několik set dalších se prý hlásí o vstup. Podobně razantní jsou Realisté v budování regionální struktury. „V tuto chvíli máme založené kluby ve většině krajů. Během první poloviny května budou založeny kluby ve všech zbývajícíc­h krajích, takže budeme přítomni v celé republice,“doplnila Malíková.

Na přelomu května a června pak strana postupně zveřejní jména volebních lídrů. V té době už zřejmě naplno poběží kampaň a zemi oblepí reklamy všech politickýc­h subjektů. Rozhodne se 20. a 21. října. Na tyto dny vyhlásí prezident Miloš Zeman termín voleb.

Zatímco politolog Petr Robejšek je stále přesvědčen o úspěchu svých Realistů, lídr ODA Pavel Sehnal je střízlivěj­ší.

 ?? Do sněmovních voleb zřejmě Pavel Sehnal ještě nezamíří FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? S „obrozenou“ODA
Do sněmovních voleb zřejmě Pavel Sehnal ještě nezamíří FOTO MAFRA – DAN MATERNA S „obrozenou“ODA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia