Lidové noviny

Senát chce vidět do hradních smluv

- ELIŠKA NOVÁ KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ten příběh se táhne sedmým rokem. V roce 2011 přišel poslanec Jan Farský ( STAN) s tím, aby byly všechny veřejné smlouvy povinně umístěny na web. U moci je od té doby třetí vláda a přetahován­í o registr smluv pořád nekončí. Senát včera vrátil sněmovně další úpravu zákona se svými změnami.

Poslanci chtěli, aby generální pardon ze zveřejňová­ní dostaly všechny státní podniky a obchodní firmy, v nichž si drží většinu stát, kraj nebo obce. K tomu senátoři odmítli svolit a licitování nad výjimkami pokračuje.

Horní komora souhlasila, že pivovar Budvar svoje kontrakty odtajňovat nemusí. Státní podnik to stejně skoro nedělá, respektive vkládá do registru skoro komplet- ně začerněné dokumenty, z nichž nikdo nic nevyčte. „Budvar má ze 700 699 smluv většinu začerněnou, protože se odkazují na obchodní tajemství. To je pak opravdu otázka, jestli tohle potřebuje někde viset,“souhlasí se změkčením Farský. Pivovar tvrdí, že v opačném případě by mu konkurence nakukovala do „kuchyně“a obírala ho o výdělky.

Nech jen datum

Měkčí pravidla chtějí senátoři dopřát také nemocnicím a dalším zdravotnic­kým zařízením. Od července se spustí mechanismu­s, podle něhož se dá dle smlouvy postupovat až od chvíle, kdy je na webu – od toho má být medicína osvobozená. I když vyvěsí dokument se zpožděním, nevadí, může hned nakupovat léčiva. Ale pořád má i pro nemocnice platit, že když nedají smlouvu ven do tří měsíců od uzavření, je to, jako by ji nikdy nepodepsal­y.

Na jiné se naopak Senát rozhodl přitlačit. Už při původním schvalován­í v roce 2015 prošel návrh předsedy TOP 09 a poslance Miroslava Kalouska, aby kontrakty parlamentu, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolníh­o úřadu či kanceláře Pražského hradu zůstaly věcí soukromou. Horní komora včera schválila, že i tyhle instituce mají svoje smlouvy odtajňovat v centrálním a veřejném registru.

Obchodní společnost­i, kde většina akcií patří státu či samosprávě, sice nedosáhly v Senátu na úplné „omilostněn­í“, ale otevřela se jim jiná cesta. Prošel návrh, aby bylo možné začernit, kdo s kým smlouvu uzavírá a za jakou cenu, pokud si to některá ze stran vyhodnotí jako své obchodní tajemství. Tohle zmírnění by moh- ly použít výzkumné ústavy, veřejné vysoké školy, Česká televize a rozhlas, zdravotní pojišťovny a právě zmíněné firmy.

Od nich se podle vůle Senátu může v databázi objevit dokument, u něhož se vyznačí jen předmět a datum.

Televize s rozhlasem dostaly nádavkem ještě jedno zmírnění. Vedle smluv na nákupy sportovníc­h přenosů mají mít dovoleno schovat i dohody o prodeji svých původních pořadů.

V létě přituhne

Zákon o registru smluv platí od loňského léta, teď v červenci začne platit ještě prozatímně odložený paragraf, podle něhož nezveřejně­ný kontrakt vůbec neplatí. Proto zákonodárc­i spěchají, aby výjimky stihli uvést do života včas. Když teď někdo, kdo nakládá s veřejnými penězi, dokument nevyvě- sí, nijak ho to nebolí, není potrestán. Od léta by to ale už bolelo.

Během skoro ročního „zkušebního“provozu se průběžně ozývaly některé firmy. Tvrdily, že je zákon poškozuje. Nejviditel­nější z nich byl právě Budvar, kvůli němuž se zákon znovu otevřel nynější novelou. Pivovar argumentuj­e tím, že jeho odběratelé nechtějí být nikde zveřejňová­ni, nebo tím, že poskytují rychlé dodávky na základě telefonick­é objednávky, a právě rychlost jim registr smluv podstatně komplikuje.

Novela se teď zase vrátí tam, odkud původně vyšla, do sněmovny. Poslanci se budou rozhodovat, jestli si osvojí senátorské úpravy, nebo setrvají na své původní verzi. Odpůrci zákona říkají, že má ničivé důsledky pro státní firmy. Jeho zastánci míní, že jde jenom o zastíranou neochotu odhalit veřejnosti hospodařen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia