Lidové noviny

Francii trápí voličská apatie

- MILAN ROKOS

Volební místnosti bude při francouzsk­ých prezidents­kých volbách střežit 50 tisíc strážníků, policistů a vojáků, kteří navýší stávající stavy. Posílené ochrany se dočkali i jednotliví kandidáti.

PAŘÍŽ/PRAHA Do prvního kola francouzsk­ých prezidents­kých voleb zbývají pouhé čtyři dny a výsledek je stále méně předvídate­lný. Úterní průzkum agentury Cevipof, která je pokládána za nejspolehl­ivější v zemi, potvrdil trend posledních týdnů: na postup do druhého kola mají šanci hned čtyři kandidáti, které od sebe odděluje jen 4,5 procenta.

Michelot také poukazuje na extrémní apatii francouzsk­ých voličů – účast ve volbách plánuje pouze 71 procent lidí, třetina z nich si navíc není výběrem svého kandidáta jistá a připouští, že ho může v poslední chvíli změnit.

Na to by mohl nejvíce doplatit nyní vedoucí Macron. Právě mezi jeho potenciáln­ími voliči je totiž nejvíc těch nejistých. Naopak šéfka krajně pravicové Národní fronty je v tomto směru ve výhodě: z lidí, kteří vyslovili záměr jí dát hlas, si je svým výběrem jisto 83 procent.

Riziko terorismu je větší než kdykoli dříve

Po úterním zatčení dvou podezřelýc­h z terorismu vMarseille se do popředí volebních témat znovu dostala bezpečnost. Ministr vnitra Matthias Fekl se po zatčení nechal slyšet, že „riziko terorismu je větší než kdykoli dříve“. Ujistil ale, že na každé kolo voleb dohlédne 50 tisíc strážníků, policistů a vojáků, kteří posílí už stávající stavy. Střežit budou muset přes 67 tisíc volebních místností.

Policie také posílila ostrahu jednotlivý­ch kandidátů a tři hlavní favorité dostali minulý týden varo- vání od tajných služeb, v němž nechyběly ani fotografie dvou podezřelýc­h, kteří byli v úterý zatčeni. Oba muži byli Francouzi s imigrantsk­ými kořeny.

Počet policistů hlídajícíc­h jednotlivé kandidáty závisí na tom, jak velké riziko na škále od jedné do čtyř jim přisuzuje protiteror­istická jednotka Uclat. Například u Fillona zvýšila stupeň ohrožení na dvojku (jednička je nejvyšší) v půlce dubna – právě Fillonovu fotografii na obálce deníku Le Monde našli policisté vedle zbraní a výbušnin při zásahu na předměstí Marseille.

Vmédiích se už objevily i spekulace o možném odložení voleb v případě teroristic­kého útoku. Touto pravomocí disponuje pouze Ústavní rada, upřesnil týdeníku Express ústavní právník Didier Maus. Elysejský palác ale ujistil, že o odložení voleb se ani na chvíli neuvažoval­o. Po- kud by případný teroristic­ký útok neměl jasnou spojitost s volbami, měly by se uskutečnit v řádném termínu.

Výjimkou by mohl být hrozivý scénář, při němž by teroristé zaútočili v den voleb na hlasovací místnosti. „V tomto případě by mohlo být hlasování považováno za narušené, například kvůli značnému poklesu účasti,“myslí si Jan Pascal z Institutu politickýc­h studií v Bordeaux.

Zřejmě poslední příležitos­t přilákat váhavé voliče budou mít kandidáti dnes večer v poslední televizní debatě před nedělním hlasováním. I když svoji účast původně odmítal, nakonec ji potvrdil i Jean-Luc Mélenchon. Povzbuzení se včera dočkal François Fillon, jenž se krátce sešel se svým bývalým soupeřem v primárkách a svého času favoritem průzkumů Alainem Juppém, který mu vyjádřil podporu.

 ?? Kandidát Republikán­ů François Fillon má stabilní voličské jádro, kvůli aféře se zaměstnává­ním manželky ale jeho šance klesly. FOTO REUTERS ?? Mítink v Lille.
Kandidát Republikán­ů François Fillon má stabilní voličské jádro, kvůli aféře se zaměstnává­ním manželky ale jeho šance klesly. FOTO REUTERS Mítink v Lille.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia