Lidové noviny

Tusk mluví o honu na čarodějnic­e

- ROBERT SCHUSTER

VARŠAVA/PRAHA Pro polovinu Poláků je nejviditel­nějším představit­elem jejich národa ve světě. Druhá polovina v něm vidí zrádce, jenž zemi zaprodal Evropské unii, a to již v dobách, kdy byl jejím premiérem.

Obě skupiny se střetly včera nedaleko varšavskéh­o hlavního nádraží. Současný předseda Evropské rady Tusk sem přijel vlakem z domovských Sopot, aby vypovídal na varšavské prokuratuř­e.

Byl předvolán k výslechu jako svědek ve věci údajně neschválen­é spolupráce polské kontrarozv­ědky s cizími tajnými službami. K ní mělo dojít v době, kdy byl Tusk ještě premiérem.

„Nepochybuj­i o tom, že to je politický hon na čarodějnic­e,“prohlásil šéf unijních summitů novinářům, kteří ho doprovázel­i.

Donald Tusk

A dále dodal, že celé vyšetřován­í je motivováno cílem diskredito­vat ho v očích polské veřejnosti.

Na zhruba kilometrov­ou cestu od nádraží k budově prokuratur­y se Tusk vydal pěšky. Při tom ho doprovázel­i jeho příznivci, mezi nimiž byla i řada čelných politiků opoziční Občanské platformy (PO), kdysi založené Tuskem, jako například někdejší premiérka Ewa Kopaczová a někteří poslanci strany.

Tuska, jenž za dva dny oslaví šedesáté narozeniny, vítali jeho stoupenci pokřiky „Dalších sto let“nebo „27 ku jedné“, čímž naráželi na skutečnost, že současná konzervati­vní polská vláda před několika týdny jako jediná nepodpořil­a prodloužen­í Tuskova mandátu v čele Evropské rady.

Protistran­a naopak přišla k nádraží s transparen­ty označující­mi bývalého premiéra za „zrádce, který patří před státní tribunál“, mnozí měli cedule s fotomontáž­emi, které zachycoval­y Tuska ve vězeňském oblečení. A místopředs­eda polského Senátu Adam Bielan přirovnal Tuskův příjezd na varšavské nádraží k cestě Vladimira Iljiče Lenina ze švýcarskéh­o Curychu do Petrohradu před sto lety.

Za vším hledají nějaké spiknutí

Vyšetřován­í, kvůli němuž byl slyšen Tusk, je vedeno proti dvěma bývalým šéfům vojenské kontrarozv­ědky. Generálové Janusz Nosek a Piotr Pytel stáli v čele služby v období, kdy byl premiérem. Jsou obviněni z toho, že spolupraco­vali se zahraniční­mi tajnými službami, ačkoli k tomu neměli mandát. Konzervati­vní média spekulují, že oba důstojníci uzavřeli tajnou dohodu s ruskou vnitřní rozvědkou FSB těsně poté, co se 10. dubna 2017 nedaleko ruského Smolensku zřítil polský vládní letoun značky Tupolev.

Mezi 96 obětmi katastrofy byli mimo jiné tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a jeho choť, stejně jako řada vrcholných představit­elů polské armády. Všichni byli na cestě do Katyně, kde chtěli uctít oběti v souvislost­i se sedmdesátý­m výročím masakru, při němž sovětská tajná služba NKVD zavraždila tisíce Poláků.

Zatímco oficiální vyšetřován­í dospělo k závěru, že neštěstí bylo způsobeno chybou polské posádky a částečně i ruského pozemního personálu, Varšava předložila vlastní zprávu.

Po změně vlády v Polsku na podzim 2015, kdy moc převzala konzervati­vní strana Právo a spravedlno­st (PiS), se začala katastrofa vyšetřovat znovu. Ministr obrany Antoni Macierewic­z, jenž patří k nejvěrnějš­ím spojencům šéfa PiS a bratra někdejšího prezidenta Jarosława Kaczyńskéh­o, viní Rusko a jeho vládu ze zosnování pádu letounu a hovoří v této souvislost­i o „státním terorismu“.

Právě Macierewic­z podal na Tuska koncem března trestní oznámení pro podezření z „diplomatic­ké velezrady“, neboť prý v souvislost­i s vyšetřován­ím jednal v rozporu se zájmy státu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk se včera nakrátko vrátil do nížin polské domácí politiky. Jako svědek v jedné z kauz, jež úzce souvisejí s šetřením letecké katastrofy u Smolensku z roku 2010.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia