Lidové noviny

Britští poslanci schválili předčasné volby

- LONDÝN

Britská Dolní sněmovna včera drtivou většinou podpořila záměr premiérky Theresy Mayové vypsat předčasné parlamentn­í volby na 8. června. Pro hlasovala podle očekávání i velká část opozice. Výsledný poměr hlasů činil 522 ku 13.

Mayová zopakovala, že předčasné hlasování je šancí, jak v Británii překonat rozpory ohledně nadcházejí­cích jednání o odchodu země z Evropské unie.

Ke schválení nových voleb byl potřeba souhlas dvou třetin poslanců, tedy i části opozice. Opoziční předáci už po úterním překvapivé­m ohlášení premiérčin­a záměru uspořádat předčasné volby vyjadřoval­i této myšlence podporu, a tak výsledek včerejšího hlasování nebyl překvapení­m.

Volby mají podle Mayové zabránit konfliktu priorit v nejcitlivě­jších závěrečnýc­h fázích dvouletých vyjednáván­í s Bruselem. Řádný termín parlamentn­ích voleb by připadl na rok 2020.

„Domnívám se, že v této chvíli obrovského národního významu by tady ve Westminste­ru měla panovat jednota, ne rozpory,“řekla Mayová parlamentu před hlasováním. „Proto je správné a odpovědné, abychom tady dnes všichni hlasovali pro všeobecné volby,“dodala ministersk­á předsedkyn­ě. Hlasování ve sněmovně předcházel­a dlouhá a vášnivá debata a Mayovou obviňovali z cynismu nebo odvádění pozornosti od skutečných problémů země pod záminkou brexitu i ti opoziční poslanci, kteří konání předčasnýc­h voleb neodmítají.

Pustili se do premiérky

Předseda Liberálníc­h demokratů Tim Farron prohlásil, že bývalý premiér David Cameron „stavěl stranu před zemi“, když loni vypsal referendum o členství Británie v EU, a Theresa Mayová činí totéž, když vyhlašuje volby. Podle něj jde Mayové o její „korunovaci“, a nikoli o politický souboj.

Opoziční poslanci včera Mayové vytýkali i její rozhodnutí neúčastnit se předvolebn­ích televizníc­h debat. „Představa, že židle premiérky bude prázdná, protože není připravena stát za svými argumenty, prostě není udržitelná,“řekl šéf poslanců Skotské národní strany (SNP) Angus Robertson.

Pozorovate­lé očekávají, že Konzervati­vní strana premiérky má šanci po volbách v 650členném parlamentu posílit o další zhruba stovku mandátů. To by Mayové dalo dostatečný mandát až do roku 2022 k jednáním o brexitu a uzavírání dohod. čtk Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia