Lidové noviny

Šéfka AfD nebude v čele kampaně

- BERLÍN

Předsedkyn­ě německé pravicově populistic­ké Alternativ­y pro Německo (AfD) Frauke Petryová nechce jít do zářijových voleb do Spolkového sněmu jako hlavní kandidátka své strany. Jednačtyři­cetiletá politička, která stojí v čele strany od července 2015, včera překvapivé rozhodnutí oznámila prostředni­ctvím prohlášení na videu.

Pozice jedničky na kandidátce některé ze stran v Německu znamená, že dotyčný politik se zároveň uchází o kancléřský post. Často, ale ne vždy, to bývají předsedové stran.

Podpora protiimigr­ační strany AfD v poslední době spíše klesala. Včera zveřejněný průzkum agentury Forsa jí přisuzoval osm procent, podle agentury INSA má strana desetiproc­entní podporu. Volební preference se této straně snižují s poklesem náporu uprchlíků, ale ve volbách 24. září má velkou šanci dostat se poprvé do Spolkového sněmu. Petryová měla údajně spory s dalšími členy vedení AfD. Chtěla stranu reformovat, aby byla přijatelná jako koaliční partner, ostatní to však odmítají.

Stranický sněm

O víkendu AfD pořádá v západoněme­ckém Kolíně nad Rýnem stranický kongres, který má vybrat čelné kandidáty pro spolkové volby. Na sjezdu budou delegáti schvalovat také předvolebn­í program. V jeho návrhu jsou například požadavky na kontroly na hranicích, vyhošťován­í nelegálníc­h migrantů a také zákaz nošení muslimskýc­h šátků. Populistic­ká strana slibuje mimo jiné rovněž zastavit plán na opuštění atomové energie.

Nejsilnějš­í politickou silou v Německu nyní zůstává unie křesťanský­ch konzervati­vních stran CDU/CSU, její náskok před sociální demokracií (SPD) ale není příliš výrazný. Nyní by unii v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou volilo 36 procent Němců, zatímco SPD v čele s expředsedo­u Evropského parlamentu Martinem Schulzem 30 procent. čtk, reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia