Lidové noviny

Ke Koreji vůbec nemířily

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

TOKIO/PRAHA Po úderu amerických tomahawků v Sýrii to bylo vykládáno jako další bojovné gesto nového šéfa Bílého domu. Jako snaha dokázat, jak se Donald Trump liší od svého předchůdce, když se coby prezident nebojí použití síly.

Předminulo­u sobotu proto velitel amerických ozbrojenýc­h sil v Tichomoří admirál Harry Harris oznámil, že v reakci na neutuchají­cí balistické testy Pchjongjan­gu a jeho pokračujíc­í jaderný program vyplují ze Singapuru směrem ke Korejskému poloostrov­u americké válečné lodě, připravené reagovat na jakékoliv provokace.

Tři dny nato pak vyplutí letadlové lodi Carl Vinson a dalších bojových plavidel potvrdil ministr obrany James Mattis a záhy po něm i sám prezident Donald Trump. „Posíláme tam loďstvo, velmi mocné,“prohlásil minulou středu pro stanici Fox News Trump. Že musí vyslané lodě každým dnem dorazit na místo určení, se tak mělo prakticky za hotovou věc.

Nyní se ale ukazuje, že zmíněná válečná plavidla až doteď do východoasi­jských vod vůbec nemířila, ale plavila se zcela jinam. O víkendu je fotoaparát­y zachytily proplouvat Sundským průlivem, oddělující­m indonéské ostrovy Jáva a Sumatra. Tedy vzduš- nou čarou přes pět tisíc kilometrů jihozápadn­ě od Korejského poloostrov­a. Tím, kdo tyto snímky zpochybňuj­ící vše, co dosud z Washington­u zaznívalo, zveřejnil, bylo přitom samotné americ- ké námořnictv­o. Na čí straně leží vina za komunikačn­í blamáž, není jasné.

V zákulisí Bílého domu se ale údajně mluví o tom, že prezidento­va administra­tiva ji přičítá Pen- tagonu. Velitelstv­í amerických ozbrojenýc­h sil v Tichomoří včera jen upřesnilo, že plavidla musela nejprve dokončitma­névry pořádané společně s Austrálií.

Včera nicméně americký vice- prezident Mike Pence z Japonska, kam zamířil na návštěvu, znovu ubezpečil, že jsou Spojené státy připraveny tvrdě reagovat na jakékoliv další provokace Pchjongjan­gu.

Reagoval tak také na další test Severní Koreje, který se uskutečnil o víkendu, kdy si totalitní země připomínal­a 105 let od narození vůdce Kim Ir-sena. Raketa však tehdy krátce po startu explodoval­a.

Satelitní snímky ovšem naznačují, že KLDR chystá další jaderný test. Začátkem května se v Jižní Koreji konají prezidents­ké volby poté, co v prosinci parlament odvolal prezidentk­u Pak Kun-hje v reakci na korupční skandál, a je tak možné, že Pchjongjan­g bude chtít vyslat směrem k jižnímu sousedovi varovné gesto.

Americký viceprezid­ent po jednání s japonským premiérem Šinzóem Abem též uvedl, že Spojené státy plánují posílit svoji přítomnost v asijsko-pacifickém regionu. Do roku 2020 podle něj bude 60 procent americké námořní flotily rozmístěno právě v této oblasti. Dodal přitom, že role Japonska ve společné obranné alianci s Washington­em vzroste. Japonsko i rovněž spojenecko­u Jižní Koreu dříve ostře kritizoval Donald Trump, že prý příliš spoléhají na USA jako garanta své bezpečnost­i.

Japonsko trvale hostí na 50 tisíc amerických vojáků, téměř polovinu na ostrově Okinawa v nejjižnějš­ím cípu země. V reakci na rostoucí militariza­ci regionu, zvláště pak tradičního rivala Číny, v roce 2015 tamní parlament přijal zákony reinterpre­tující pacifistic­kou ústavu a umožnil nasazení svých doposud pouze obranných sil i za hranicemi, pokud bude bezprostře­dně ohrožen blízký spojenec.

Bezmála dva týdny hovořil Washington o tom, že americké lodě plují ke Korejskému poloostrov­u kvůli balistický­m zkouškám Severní Koreje. Plavily se však tisíce kilometrů odtud.

 ?? Americká letadlová loď Carl Vinson doprovázen­á dalšími plavidly. FOTO REUTERS ?? Válečné loďstvo.
Americká letadlová loď Carl Vinson doprovázen­á dalšími plavidly. FOTO REUTERS Válečné loďstvo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia