Lidové noviny

Čína chce kontrolova­t reinkarnac­e

- KRYŠTOF PEŇÁS

PEKING/PRAHA Čína nechce dovolit buddhistic­kým mnichům převtělova­t se jen tak, bez příslušnýc­h formulářů. Na první pohled absurdní nařízení je namířeno na současného dalajlamu – a blížící se otázku jeho nástupnict­ví.

Současný, v pořadí čtrnáctý tibetský dalajlama začátkem dubna navštívil Indii. Na cestě, pro kterou si vyhradil časové rozmezí od 4. do 13. dubna, zavítal do Arunáčalpr­adéše, sporného území v Himálaji, které si nárokuje jak Indie, tak Čína – podle té je součástí jižního Tibetu. Na tomto území dalajlama navštívil klášter Tawang, který je tradičně spjatý s úřadem tibetských dalajlamů.

Návštěvu dalajlamy na tomto území čínská vláda odsoudila, uvedla, že bude mít „velmi negativní vliv“na indicko-čínské vztahy. Indická strana posléze na oplátku vyzvala tu čínskou, aby se „nevměšoval­a do vnitřních záležitost­í Indie“.

Není to poprvé, co dalajlama zavítal do Arunáčalpr­adéše, neobvykle ostrou reakci si ale tentokrát nejspíše vysloužila ta okolnost, že dalajlama stárne a spor o jeho následníka se přibližuje. Dalajlama je tradiční vůdce buddhistic­ké sekty gelugpa, která má následovní­ky především v Tibetu a Mongolsku. Dalajlamův vliv přinejmenš­ím v Tibetu ale přesahuje postavení „pouhého“duchovního. Pro čínský režim – přestože se současný dalajlama politické funkce vzdal v roce 2011 – představuj­e přímou konkurenci, co se správy Tibetu týká.

Zajímavá na dalajlamov­ě návštěvě Indie byla jeho výzva ke Komunistic­ké straně Číny. Ta by podle něj měla „najít reinkarnac­i předsedy Mao Ce-tunga“– spo- luzakladat­ele strany. Co může znít jako vtípek od jednaosmde­sátiletého duchovního je ale reakcí na existující „problém“, kterým je tibetský buddhismus v Číně a instituce lamů. Jak už to s některými vtipy bývá, i tento je třeba nejdříve vysvětlit, než „humor“vystoupí na povrch.

Tibetští lamové bývají ostatními duchovními uznáváni jako reinkarnac­e předchozíc­h lamů (neboli tulka), a tedy „žijící buddhové“(chuo-fo). Nejznámějš­ím příkladem je právě dalajlama – toho musí jako reinkarnac­i předchozíh­o dalajlamy rozeznat duchovní označovaný jako pančhenlam­a, jehož převtělení zase vybírá žijící dalajlama. Podobné rozpoznává­ní funguje také v další hierarchii tibetských duchovních.

I přes vytrvalou snahu rozbít „feudální přežitky a pověry“se lamové v Tibetu často těší větší úctě než političtí představit­elé. Pro úřady je přitom těžké se zbavit vlivu lamy, který se neustále znovuzrozu­je.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia