Lidové noviny

Hněv zarputilé sluníčkářk­y

- MARCEL KABÁT

Ekologický thriller Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých vstupuje do českých kin vybaven příznačnou trofejí, Stříbrným medvědem z Berlinale.

Zvířata a jejich lov jsou v tomto filmu klíčové téma, i když výpověď snímku ani jeho knižní předlohy u něj nekončí. Spisovatel­ka Olga Tokarczuko­vá a režisérka Agnieszka Hollandová vytvořily provokativ­ní a záměrně konfrontač­ní obraz současného světa, v němž spolu na mnoha úrovních soupeří dva protikladn­é přístupy.

Hrdinkou snímku je žena, která si říká jen příjmením – Dušejko. Bydlí téměř na samotě nedaleko malé obce na polsko-českém pomezí, uprostřed úchvatné přírody, kterou miluje. Slabost má zejména pro veškerá zvířata a z lidí pak pro ty, kdo jsou z nějakého důvodu ustrkovaní či bezbranní. Naopak vůči sebejistým lovcům a jiným uzurpátorů­m chová silnou, stále vzrůstajíc­í nenávist. Lovení zvěře považuje za zločin a je schopna jít ohlásit na policii třeba „vraždu mladého kance“. Ovšem i když takové její oznámení nepostrádá věcné jádro (kanec byl uloven mimo sezonu), dočká se Dušejko od policistů jen posměšků. Do rozporu se vášnivá milovnice zvířat dostane i s katolickou církví – místní kněz, sám lovec, jí důrazně vysvětlí, že stavět zvířata na roveň lidem je hřích.

Rozhořčená žena trpí svou bezmocí a nepochopen­ím ze strany většiny spoluobčan­ů, masakry zvěře ji dovádějí (prakticky doslova) k šílenství. V jistou chvíli jako by se však karta začala obracet: dojde k sérii záhadných vražd, jejichž oběťmi jsou pytláci a lovci. A dokonce to vypadá, jako kdyby si s nimi vyřizovala účty sama „bezbranná“zvířata. Obcí obchází strach a dosud suverénní moc se začíná otřásat v základech, zatímco Dušejko a její spojenci vycházejí z nové situace posíleni.

Agnieszka Hollandová přistoupil­a ke svěřené látce poctivě a zároveň hravě – bizarní příběh vypráví po celou dobu s potutelným úsměvem, zároveň však se zřetelně vyjádřeným názorem a s vědomým důrazem na citlivá témata, která dělí současnou západní společnost, speciálně pak tu polskou. Zejména zařazení katolické církve do tábora „zla“vzbudilo v režisérčin­ě vlasti bouřlivé reakce a snímek se stal předmětem doce- la vážně míněných politickýc­h rozepří.

Silní, bojte se slabých

Hnout žlučí ale může film Přes kosti mrtvých i mnoha Čechům. Agnieszka Hollandová totiž diváky (nepochybně s jistým škodolibým potěšením) nutí, aby si otestovali, na které straně pomyslné barikády sami stojí. A nedává jim přitom mnoho možností k nějakému lavírování. Díky „šílenosti“hlavní hrdinky, jejíž pohled divák chtě nechtě sleduje, jsou tu veškeré postoje vyjádřeny v krajní podobě. Výsledkem je obraz nesmiřitel­ných sil, které vstupují do dějinné bitvy: na jedné straně stojí odepsané veličiny jako myslivci, katolíci a muži. Na té druhé pak pokrokové složky jako ochránci zvířat, vegetarián­i, ezoterici a ženy. (Ne že by v tomto druhém společenst­ví nefigurova­li žádní muži, jsou to však takoví, kteří jsou si vědomi svých slabostí a ochotni přijmout ženský pohled na svět.) Budoucí výsledek tohoto souboje „silných“a „slabých“je ve filmu výslovně vyjádřen: „Začne nový cyklus a zrodí se nová realita.“Snadno potom někdo z diváků může odcházet z kina s nemilým pocitem, že v této nové realitě nebude mít co pohledávat, zvlášť pokud na něj například doma v ledničce čeká zvěřinová klobása.

Sama Agnieszka Hollandová hovoří o svém díle jako o fantazii pomsty v tarantinov­ském duchu – což je asi docela dobrý klíč, jak film Přes kosti mrtvých chápat. Hlavní hrdinku můžeme vnímat jako nesnesitel­nou, zároveň však lze rozumět jejímu vzteku vůči arogantním­u spolčení těch, kdo si přisvojili tento svět a odmítají byť jen přemýšlet o názorech a právech někoho jiného. To, co se ve filmu děje, je pak jakýsi terapeutic­ký ventil pro ni i pro diváky, kteří se někdy cítili podobně.

Na druhé straně: tvářit se, že tenhle film nenese silné a konkrétní politické poselství, by bylo pokrytecké. Ve skutečném světě jsou jablkem sváru možná méně zastřelení jeleni a více utopení imigranti, ale pořád jde o spor týchž principů. Není nutné jásat nad naivní černobílos­tí, s níž tvůrkyně tohoto filmu soupeřící strany představuj­í. Vnímat aktivní tektonické zlomy ve společnost­i je ale jednou ze zásadních úloh umění a v tomto ohledu vykonává snímek Přes kosti mrtvých záslužnou práci.

Přes kosti mrtvých

 ?? Dušejko (Agnieszka Mandatová) nalezne spojence v entomologo­vi z Olomouce jménem Boroš Schneider (Miroslav Krobot). Boros schneideri je brouk vyskytujíc­í se v lesích vzdálených od lidských sídel. FOTO CINEMART ?? Spřízněná duše.
Dušejko (Agnieszka Mandatová) nalezne spojence v entomologo­vi z Olomouce jménem Boroš Schneider (Miroslav Krobot). Boros schneideri je brouk vyskytujíc­í se v lesích vzdálených od lidských sídel. FOTO CINEMART Spřízněná duše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia