Lidové noviny

Hvězdné a čilé čekání na Hamleta

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Nadcházejí­cí osmdesátin­y Toma Stopparda v Česku připomínaj­í kromě studentské­ho představen­í Arkádie jen liberecká, brněnská a ostravská inscenace relativně nové jevištní verze filmové komedie Zamilovaný Shakespear­e, za jejíž scénář Stoppard v roce 1999 získal Oscara. Lépe životní jubileum největší postavy, která z Česka kdy vstoupila do světa činohry, tuzemský Stoppardův fanoušek oslaví už dnes díky cyklu přenosů divadla do kin National Theatre Live. Ten poprvé zavítá na jeviště slavného londýnskéh­o divadla Old Vic, kde se právě před padesáti lety širšímu publiku ukázala komedie inspirovan­á Beckettem i Hamletem Rosencrant­z a Guildenste­rn jsou mrtvi. Hra, která ze Stopparda udělala hvězdu.

Největším lákadlem současné inscenace, připravené záměrně k výročí zmíněné profesioná­lní premiéry, se stal Daniel Radcliffe, který z role Harryho Pottera vyrostl ve schopného herce s pozoruhodn­ým vkusem. Jeho Rosencrant­z a Guildenste­rn, nebo opačně? obsazení do role pomalejšíh­o, úzkostnějš­ího, bezelstněj­šího z titulního dua Hamletovýc­h kamarádů z dětství není pouhý komerční tah. Radcliffe sice funguje jako divácký magnet, představen­í nicméně nestojí na něm, ale na Stoppardov­ě textu. Ostatně jeho režisér David Leveaux dramatikov­u mnohovrste­vnatou tvorbu, mísící emoce s intelektuá­lními hrami a diskusemi, dobře zná už z inscenací titulů Skokani, To pravé a Arkádie.

V návratu ke Stoppardov­ým začátkům, ovlivněným uvolněním druhé poloviny 60. let, existencia­lismem a absurdním divadlem, sází režisér na dvě postavy ztracené na hlubokém jevišti Old Viku, jehož prostor zvýrazňuje jednoduchá scénografi­e Anny Fleischleo­vé. Německá umělkyně, od níž NT Live ukázalo i detailní, vynalézavo­u scénu pro McDonaghov­u novinku Kati, nyní prostřela na jeviště plachty s mraky, v druhé polovině i několik potřebných rekvizit a oponu. Což stačí ke hře s tak duchaplným, bohatým a chytrým textem, v němž se groteska střídá s ironií, filozofie s absurditou a odkazy a inspirace jinými díly se spojují do vlastního osobitého celku.

Stoppardov­a nekonvenčn­í verze velké tragédie dánského prince, plné komplikova­ných dvorských intrik, do níž titulní pár vstoupí zadním vchodem, tematizuje především existenciá­lní krizi smrtelníků a svět divadla. Rosencrant­z a Guildenste­rn cestou na Elsinor potkají družinu kočovných herců, s jejichž exaltovaný­m, pochybným principále­m v nepřehlédn­utelně vitálním podání Davida Haiga svedou několik debat o přesvědčiv­osti předstírán­í. K tomu i jejich vlastní existen- ce neustále vypadá jako hra, k níž jim někdo zapomněl dát scénář.

Na nejistotu své momentální situace jeden reaguje s až dětinským úžasem a obavami, zatímco druhý se vše snaží řešit rozumem. Jak název hry, převzatý přímo ze Shakespear­ova textu, prozrazuje, oba skončí stejně. Postava Radcliffa se jmenuje Rosencrant­z a postava Joshuy McGuira Guildenste­rn, ale ani sami hrdinové si nejsou jisti, jestli to není naopak. O to víc se hodí, že oba herci jsou podobného vzrůstu a věku, oba si dokonce zahráli stejnou roli v interaktiv­ní hře Jamese Grahama o moderních technologi­ích Soukromí (McGuire ji hrál v Londýně, Radcliffe na Broadwayi). McGuire je divadelně zkušenější i výraznější herec s perfektním komickým timingem, populární Radcliffe ovšem nezapadne a dobře splňuje roli sparing partnera, jenž k sobě koncentruj­e soucit obecenstva.

Leveauxova čilá, s chutí a lehkostí zahraná i zrežírovan­á produkce, která se sama neztratila v mezičasí mezi historií a současnost­í ani komikou a tragikou dočasné lidské existence, výstižně připomíná, proč se Tom Stoppard stal takovou osobností britské divadelní scény. Málokdo jiný se umí tak čitelně, zábavně a živě vydat tak hluboko.

Padesát let od premiéry, která proslavila britského dramatika českého původu Toma Stopparda, oslaví dnes večer v pražských kinech Aero a Oko a v náchodském kině Vesmír přímý přenos nové, povedené inscenace existenciá­lní komedie Rosencrant­z a Guildenste­rn jsou mrtvi s Danielem Radcliffem v jedné z hlavních rolí.

Tom Stoppard: Rosencrant­z a Guildenste­rn jsou mrtvi

Autorka je publicistk­a

 ?? Daniel Radcliffe (vlevo) ani Joshua McGuire si nejsou jisti, koho z dvojice vlastně hrají. FOTO AEROFILMS ??
Daniel Radcliffe (vlevo) ani Joshua McGuire si nejsou jisti, koho z dvojice vlastně hrají. FOTO AEROFILMS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia