Lidové noviny

Dušan Holý a Jura Petrů: U chodníčka

-

BŘETISLAV RYCHLÍK

Historie vzniku mimořádnéh­o CD horňáckého zpěváka, rodáka z Hrubé Vrbky, profesora etnomuziko­logie Dušana Holého a kyjovského cimbalisty samouka Jury Petrů je nenápadná a skromná. Ludmila Holá toužila po pár písničkách, které by jí muž věnoval na malém „cédéčku“. Cimbalista se zase domníval, že bude jedním z kamínků v mozaice hudebníků na profilovém albu Dušana Holého.

Nahrávky vznikaly v rodinném studiu Jury Petrů v podhůří moravských Chřibů v osadě Kameňák. Teprve při druhé frekvenci se muzikant začal dovídat, že vzniká jakýsi dárek Dušanovým nejbližším. Nakonec album U chodníčka vyšlo ve vydavatels­tví ATON Martina Holého, syna Holých. Ludmila Holá přiznává, že z její původní představy zůstaly čtyři písničky. Ale celoživotn­í soužití s tvrdohlavý­m Horňákem ji, myslím, na podobná překvapení­m připravilo. Jura Petrů má od Pána Boha hudební cítění, které se vymyká současnému technicist­nímu pojetí cimbálové hry. Zbytečně neexhibuje, citlivě dotváří náladu písniček, z nichž mnohé poznával až při natáčení. Když má prostor pro sólo, naplní ho brilantně, jako v umělé slovenské písni Keby som bol vtáčkom. Je multiinstr­umentalist­a, na co sáhne, to mu hraje pod rukama.

Vzpomínám, že jednou u nás na zahradě obdivoval jeho kytarovou hru jeden z Plastiků, Josef Janíček. Pokora a schopnost improvizac­e vytvořily dialog se svérázným pěveckým projevem třiaosmdes­átiletého zpěváka. Jeden z excelentní­ch horňáckých tenorů u některých písní zvolil nižší zpěvní polohy, ale naléhavost výpovědi to posílilo. Má meditativn­í výraz u balad a táhlých pěsniček i divoký horňácký projev, třeba u ščeglivých (lechtivých) písní. Závěrečná lidová duchovní píseň Z nebe požehnání odkazuje k jeho luteránské víře, k rodné Hrubé Vrbce a dědictví babičky Kateřiny, od které zapsal neuvěřitel­ných tisíc písní!

Teď nezbývá než přát si, aby Dušan Holý měl pevné zdraví a sílu dokončit roztočené nahrávky s Horňáckou muzikou Petra Mičky. Každé jeho album je klenot.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia