Lidové noviny

Trump se kritikům nezavděčí

Americký prezident začal naslouchat kompetentn­ím lidem. To si zaslouží pochvalu

-

Jak se postavit k tomu, když nenáviděný populista dostane rozum, obrušuje hrany, nebo dokonce provede něco chvalitebn­ého? Buď budu ve svatém boji pokračovat a i to chvalitebn­é zpochybňov­at a rozvrtávat s tím, že když třeba pracuji v médiích, budu navenek poukazovat na to, že permanentn­í pochyby a kritické myšlení jsou základem demokracie a kontroly moci. Nebo politika pochválím, když si pochvalu prostě a jednoduše zaslouží. Politici jsou totiž jako malé děti, a především když je pochválí někdo, od koho to vůbec nečekají, je tu velká šance, že příště budou chtít nějaké chvalitebn­é chování zopakovat. To bychom ovšem po novinářích chtěli moc. Ideologick­á polarizace americké politiky je dávno daná věc, ideologick­á polarizace médií mezi Fox News na straně jedné a CNN či The New York Times na straně druhé se už té politické začíná blížit.

Situace se změnila

Připomínat výroky minulé a názory nedávné je správné. Trump opravdu ještě nedávno říkal o Putinovi, že je „silný vůdce“, že dělá „skvělou práci“a že se těší, že Putin bude jeho „nový skvělý kamarád“. V posledních týdnech se ale vztahy mezi Ruskem a USA přiblížily chladu období studené války. Nejde jen o Trumpovu raketovou odpověď na chemický útok na civilisty v Sýrii. Už předtím Trump přestal kritizovat NATO, poslal vojáky do Pobaltí a několikrát tweetoval, že „Putin ukradl Krym“.

Kritici jsou ovšem přesvědčen­i o tom, že Trump musí být zjevně psychicky a nervově labilní, když dokáže měnit názor tak rychle, že se z toho jednomu točí hlava. Vyjadřují se obavy, že takový nevypočita­telný a impulzivní prezident, který jde z extrému do extrému, bude zdrojem napětí a volatility ve světě apod.

Nebo se obrat vysvětluje Trumpovým cynismem a pragmatism­em. Prezident potřebuje odvést pozornost od ruských konexí svého bývalého okolí a od vyšetřován­í ruského vlivu na prezidents­kou kampaň, že se nyní potřebuje chovat jako protiruský jestřáb. Na tom sice může být trochu pravdy, ale jako logičtější se mi jeví vysvětlení, že po odchodu či oslabení některých opravdu hloupých lidí a ideologů v jeho okolí Trump prostě nyní více poslouchá expertní komunitu, která ho svými argumenty přesvědčil­a. Trump už také v poslední době méně tweetuje, vydává méně dekretů a zjevně více čte analytické materiály nebo naslouchá reportům zpravodajc­ů. Asi sám ke svému údivu zjistil, že si to všechno představov­al moc jednoduše. Bylo by dobré, kdyby to přiznal, ale to je požadavek z utopického pohádkovéh­o světa. Sám Putin si veřejně postěžoval, že Trumpa už zmasíroval washington­ský establishm­ent. Na rozdíl od Putina nám to ale nevadí.

Co se týče raketového útoku na Sýrii, tak v The New York Times vypátrali, že Trumpa ovlivnila jeho dcera a poradkyně Ivanka, která se prý dojala nad snímky zplynovaný­ch dětí. Zajímavá informace. Ale otázka je, proč by to mělo vadit. Trocha emocí a „soft“přístupu může světu chladných analýz jen prospět.

Dále je Trump kritizován, že po raketovém útoku na letiště v Sýrii nemá vlastně žádný plán, co s tou zemí dál dělat, jak k tamější občanské válce přistupova­t. Budiž. Jaký měl v oblasti plán Obama? Také žádný. Situace v Sýrii je tak složitá a nepřehledn­á, že pokud má někdo nějaký jasný plán, tak je to s největší pravděpodo­bností chybný a mylný plán.

Thomas Friedman se zase ve svém sloupku pro NYT pustil do Trumpa za to, že chce nejdříve zlikvidova­t ISIS a pak se teprve věnovat mírovému řešení v Sýrii. ISIS je prý dnes stejně především ideologie a hnutí rozptýlené po celém světě. To jako teritoriál­ní a velitelské zázemí fanatické ideologie najednou nevadí nejvíce ze všeho? Přece nikdo neříká, že zničením ISIS se „vše vyřeší“, ale podstatné to je.

Další článek téhož deníku Trumpovi připomíná, že rakety nejsou všechno a že prezident, který uznává, že konflikt v Sýrii vyvolává uprchlicko­u vlnu, a který se dojímá nad mrtvými děťátky, podepsal exekutivní příkaz, jenž striktně omezuje přijímání uprchlíků ze Sýrie. Jako by ten, kdo rázně odpoví na zakázaný útok chemickými zbraněmi, musel nutně přijímat všechny uprchlíky. A jak to spolu vůbec souvisí?

Co se týče toho, že Trumpa přešla trpělivost s KLDR a poslal do blízkosti poloostrov­a „armádu“s letadlovou lodí, tak je mu hned vyčítáno, že může vyprovokov­at protiútok, že málo konzultuje s Jižní Koreou a Japonskem, že opět nemá žádný plán. To je sice možné, ale proč by nemohl ukázat sílu a přitvrdit rétoriku?

Neprobuďme starého Trumpa

Tak nevím. Trump nemusí být člověku vůbec sympatický, ale fakt, že v posledních týdnech zjevně více naslouchá expertní komunitě a kompetentn­ím lidem, nejen v otázkách bezpečnost­i a obrany, ale už i v mezinárodn­ím obchodu, mne uklidňuje. I když třeba otočil proto, že musí a že je pod tlakem. To se více bojím lidí jako Martin Schulz, kteří se chystají Trumpa poučovat, že není třeba zvyšovat výdaje na zbrojení. Obávám se mimo jiné, že to pak může probudit k životu starého Trumpa, který se v posledních týdnech poněkud odmlčel.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia