Lidové noviny

Voda nad zlato

-

Whisky je určena k pití, voda k tomu, aby se o ni bojovalo, prohlásil kdysi Mark Twain. Jak prozřeteln­á to byla slova, vidíme již dnes a následujíc­í dekády to zřejmě jen potvrdí. Vody potřebujem­e stále víc, její zásoby se přitom povážlivě ztenčují. Podle odhadů OECD vzroste poptávka po pitné vodě mezi lety 2000 a 2050 o 55 procent. Může za to samozřejmě nárůst počtu lidí na světě. Zhruba 70 procent celosvětov­é spotřeby pitné vody jde totiž na vrub zemědělstv­í. Nu a aby se nakrmila bobtnající lidská populace, musí se produkce potravin podle odhadů nevládní organizace World Resources Institute zvýšit jen do roku 2035 o 69 procent.

Potíž je v tom, že zásoby pitné vody na Zemi v posledních letech nečekaně rychle ubývají. Podle studie NASA se z 37 největších světových akviferů (podzemní geologická vrstva nasáklá vodou) celkem 21 zmenšuje. Jak popisuje Tim Smedley ve svém článku na webu BBC, své by o tom mohli vyprávět třeba obyvatelé některých částí Mexico City. Akvifer ležící pod touto metropolí vysychá, což má podobný efekt, jako když pijete milkshake brčkem. V některých čtvrtích města se kdysi rovné silnice dnes vlní jako horská dráha. Něco podobného se v posledních letech odehrávalo i v Kalifornii. V období let 2011 až 2016 trpěl tento americký stát největšími suchy za posledních 1200 let. Vyschlo na 1900 studní.

Nedostatek pitné vody podle mnoha vědců nutně povede k tomu, že se o ni bude bojovat. Ostatně i právě probíhajíc­í občanská válka v Sýrii má souvislost s vysycháním vodních zdrojů. Mezi lety 2007 a 2010 zažila země drastická sucha, která vyhnala do měst možná až miliony lidí z venkova, což bezpochyby přispělo k nestabilit­ě režimu.

Co tedy dělat, abychom se vzájemně neumlátili nad poslední kaluží pitné vody? Učit se můžeme od země, která chápe dostupnost vodních zdrojů jakožto otázku národní bezpečnost­i. Izrael odjakživa trpěl nedostatke­m pitné vody. Když pak zemi postihla v letech 1998 až 2012 nejhorší sucha za posledních 900 let, přistoupil­a tamní vláda k řadě opatření. Především se začalo vodou více šetřit. Dnes Izrael recykluje 86 procent odpadních vod. Jen pro srovnání, druhou nejúspěšně­jší zemí na světě je v tomto ohledu Španělsko, které recykluje, považte, 19 procent odpadních vod. Více než polovinu veškeré své vody pak získává Izrael odsolování­m mořské vody. Potíž je v tom, že tato zázračná metoda je příliš drahá a energetick­y náročná a dovolit si ji mohou jen opravdu bohaté státy.

Řešení kardinální otázky nedostatku pitné vody je ale nakonec možná docela jednoduché. Doslova nám spadne z nebe. Stačí zachytit dešťovou vodu a naučit se s ní hospodařit. Třeba takový Singapur pokryje svou spotřebu vody takřka ze třetiny díky tomu, že zachytává vodu padající z nebe. Nádrže na dešťovou vodu staví dokonce i ve věčně upršené Velké Británii. Asi chtějí mít dost vody na výrobu whisky.

I právě probíhajíc­í občanská válka v Sýrii má souvislost s vysycháním vodních zdrojů. Mezi lety 2007 a 2010 zažila země drastická sucha, která vyhnala do měst možná až miliony lidí z venkova, což bezpochyby přispělo k nestabilit­ě režimu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia