Lidové noviny

Škoda Tesliaq

Sourozenec­kými vozy budou u VW i elektromob­ily

-

Ještě před startem autosalonu v čínské Šanghaji odhalila automobilk­a Škoda svou očekávanou studii elektromob­ilu Vision E. V den zahájení autosalonu se pak velmi podobným konceptem, nazvaným I. D. Crozz, pochlubil i mateřský Volkswagen. V rámci svých odpovědí na kauzu Dieselgate začal koncern Volkswagen vyvíjet zbrusu novou platformu, která je určena pro vozy s elektrický­m pohonem. Nese název MEB a má se stát základem celé řady modelů. Doposud jsme ovšem vídali jen studie se značkou VW, celkem se už ukázaly tři; v Šanghaji dostala Škoda určité privilegiu­m zahájit další vlnu prezentace možných budoucích novinek. Důvod jejich představen­í v Šanghaji je prostý: Čína elektromob­ilitu silně podporuje a bude pro koncern důležitým trhem.

Studie Škody, kterou někteří dle kombinace názvu elektromob­ilů Tesla (značka vznikla výhradně za účelem výroby elektrovoz­ů) a jména SUV Kodiaq překřtili na Tesliaq, je důkazem toho, že VWrozhodně nebude s rozšířením připravova­né platformy i na další značky nijak otálet. Zároveň dvojice šanghajský­ch studií svědčí o tom, že základní taktice sdílení nákladů a přejímání platforem a technickýc­h řešení v rámci jednotlivý­ch značek zůstává věrný. I nadále se budeme u značek koncernu setkávat se sourozenec­kými vozy.

Aktuální studie se liší v některých technickýc­h detailech (třeba v délce a rozvoru náprav) a VW má dynamičtěj­ší design, jinak jsou to ale blízcí příbuzní, jako třeba současná škála SUV Seat Ateca, VW Tiguan, Škoda Kodiaq a VW Tiguan Allspace. Důležité je, že pod odlišným kabátem se ukrývá tatáž technika, jejíž přejímání teď bude v koncernu možná ještě rychlejší než doposud. Luděk Vokáč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia