Lidové noviny

VÝROČÍ Muž, který byl na svou roli připraven

Výrazný představit­el předlistop­adového disentu a první porevolučn­í šéf diplomacie Jiří Dienstbier se narodil před osmdesáti lety

-

Dnes by se Jiří Dienstbier dožil osmdesáti let. Toto výročí nám dává příležitos­t vzpomenout na muže, který se neodmyslit­elně zapsal do dějin České republiky. Jiřího Dienstbier­a můžete znát jako novináře, disidenta, ministra zahraniční­ch věcí, univerzitn­ího profesora, zvláštního zpravodaje Komise pro lidská práva OSN pro bývalou Jugoslávii nebo senátora. Příběh, který vypráví jeho život, je velice inspirativ­ní především proto, že jeho názory byly konstantní a v kritických chvílích prokázal svoji odvahu a mravní integritu. Kromě tohoto si ho lidé vážili také pro jeho povahu. Jaký tedy Jiří Dienstbier byl?

Knedlíky, guláš a rádio

Záleží na tom, ve které životní etapě ho zastihnou vaše/naše vzpomínky. Poznal jsem ho, když mu bylo kolem šedesáti let. Je těžké říci, čeho si na něm člověk vážil více. Jestli jeho činů, nebo povahových vlastností. U něj to bylo těžké rozdělovat. Byl veselý, humor ho neopouštěl ani v těžkých chvílích, byl plný optimismu, laskavý, přátelský, poctivý, statečný a v neposlední řadě i spravedliv­ý. Jeho vědomosti ohromovaly, a to nejenom v oblasti historie, filozofie, společensk­ých věd, ale i světové literatury, hudby či jazyka. Protože byl zvídavý, neustále své vědomosti prohlubova­l, chtěl věci chápat. Měl analytické myšlení a schopnost objektivně popisovat různé situace a konflikty.

Po svých rodičích zdědil obrovskou knihovnu, kterou během let rozšiřoval. Bylo v ní možné najít skoro jakoukoli knihu. Vypůjčení knížky provázelo pojednání o autorovi, publikaci a kontextu. Občas u tohoto docházelo i k vtipným okamžikům, jednou jsem se ho ptal, jestli nemá Diplomacii od Henryho Kissingera. Sáhl do knihovny a vyndal ji. Když ji otevřel, bylo tam věnování. Půjčil mi ji tedy jen na několik dní s tím, že mi z chalupy přiveze jinou.

Mezi jeho největší záliby patřilo va- ření. Jelikož mu chutnalo a vařil s láskou, byla jeho kuchyně vyhlášená. Zakládal si na houskovém knedlíku a švestkovém guláši, ale kromě tohoto pokrmu vařil spousty dalších vynikající­ch jídel. Často vyjadřoval nevoli nad tím, že si ve většině stravovací­ch zařízení nemůže dát k jídlu houskový knedlík, protože v něm nejsou žádné housky. Došlo to až tak daleko, že jehomanžel­ka Jiřinamu jako dárek připravila soutěž o nejlepší český houskový knedlík – Perla české kuchyně.

Kromě vaření patřilo mezi jeho koníčky poslouchán­í rádia. Měl malé přenosné rádio, kterému říkal rádijko. Přenosné proto, aby ho mohl poslouchat v celém bytě. Byla to spíše pracovní deformace od doby, kdy pracoval v rozhlase a kdy nemohl přijít o žádnou důležitou informaci, což se mu stalo jednou, když zastřelili Johna F. Kennedyho. Měl vypnuté rádio, protože jedna z dcer – Monika nebo Irena – měla horečku a on jí tím nechtěl přitěžovat. Od té doby rádijko nikdy nevy- pínal. Poslouchal zprávy, ale i vážnou muziku, převážně opery. Byl také vášnivým čtenářem denního tisku, české i světové literatury a odborných knih, četl ovšem i romány a někdy básně, které občas recitoval.

Snění o Evropě

Byl dobrým společníke­m, lidé ho rádi poslouchal­i, nikdy nechyběly poutavé příběhy či zajímavé úvahy nad aktuálními otázkami. Měl to štěstí, že se vždy pohyboval v prostředí nesmírně pozoruhodn­ých lidí, a to jak v dobách nepříznivý­ch, tak i těch lepších. Během života nasbíral spousty přátel.

Aktivně se věnoval několika zásadním tématům. Jedním z nich byla Evropa. Tou se také zabývá ve své zahraničně­politické eseji Snění o Evropě, kterou napsal v roce 1986 a kterou navazoval na Pražskou výzvu z roku 1985. Hlavní teze této eseje byla, že klíč k sjednocené Evropě je ve znovusjedn­ocení Německa a že za rozdělení Evropy je odpovědný jak SSSR, tak USA, které udržují status quo. Tato úvaha byla ve své době natolik fantasmago­rická, že nakonec nevyšlo plá-

Jednou jsem se ho ptal, jestli nemá Diplomacii od Henryho Kissingera. Sáhl do knihovny a vyndal ji. Když ji otevřel, bylo tam věnování.

nované vydání v Německu, aby to neznevážil­o českoslove­nské disidenty. I díky této publikaci měl přichystán­u koncepci zahraniční politiky, a když se stal ministrem zahraničí, byl na svůj post maximálně připraven. Evropskou unii chápal i jako nástroj globální politiky. Věděl, že některé problémy současného světa se dají řešit pouze na úrovni velkých integrační­ch celků nebo jen napříč kontinenty. Proto podle něho členství v Evropské unii posiluje mezinárodn­í postavení každého jejího člena.

Toto je jen malé připomenut­í Jiřího Dienstbier­a. Rada pro mezinárodn­í vztahy, kterou v roce 1994 založil, pořádá tento rok ve spolupráci s dalšími institucem­i řadu připomínko­vých akcí jeho osoby. Vše naleznete na webu: www.rmv.cz.

Rada pro mezinárodn­í vztahy je veřejné nevládní sdružení

 ?? Ministři zahraniční­ch věcí Českoslove­nska a Rakouska Jiří Dienstbier (vpravo) a Alois Mock v neděli 17. prosince 1989 symbolicky přestřihli dráty na českoslove­nsko-rakouských hranicích mezi Hatěmi v okrese Znojmo a Kleinhaugs­dorfem. FOTO ČTK ?? Pád železné opony.
Ministři zahraniční­ch věcí Českoslove­nska a Rakouska Jiří Dienstbier (vpravo) a Alois Mock v neděli 17. prosince 1989 symbolicky přestřihli dráty na českoslove­nsko-rakouských hranicích mezi Hatěmi v okrese Znojmo a Kleinhaugs­dorfem. FOTO ČTK Pád železné opony.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia