Lidové noviny

Turci a Evropané mají stejný problém

- Ad LN 18. 4.: EU volí sultána Joseph Grim Feinberg, výzkumný pracovník, Filozofick­ý ústav AV ČR

Zbyněk Petráček píše, že turecké referendum dokázalo, že „většina Turků preferuje vůdcovský princip před liberální demokracií“. Na základě toho naznačuje ne příliš subtilně, že je marné očekávat integraci tureckých imigrantů do evropské společnost­i.

Je velice sporné, zda většina tureckých voličů opravdu hlasovala pro zavedení autoritářs­kého prezidents­kého systému, návrh na reformy zvítězil jen těsně, s 51,41 procenta hlasů. Tyto výsledky získala vláda v situaci, kdy nemohlo volit zhruba 50 tisíc politickýc­h vězňů, kdy nemohlo volit asi 500 tisíc obyvatel jihovýchod­ního Turecka, kteří se nacházejím­imo svůj volební obvod kvůli válce, již turecká vláda vede proti kurdskému obyvatelst­vu, kdy bylo zavřeno mnoho opozičních médií a byla omezena možnost vést kampaň proti referendu a kdy se objevilo mnoho důkazů provládníh­o volebního podvodu, zejména v kurdských regionech.

Berme však za teoreticky možné, že většina Turků momentálně hlasovala proti hodnotám liberální demokracie. Co tím dokázali kromě toho, že sledují trend, který sílí právě v Evropě? Většina Maďarů a Poláků se také zjevně rozhodla v posledních letech hlasovat proti liberálním hodnotám. Podobně konají také Angličané a totéž hrozí i Francouzům. Málem se přidali Rakušané. Snad ani Maďaři, Poláci a Angličané, případně Francouzi a Rakušané, nejsou schopni se integrovat do Evropy? Měli bychom je poslat na Blízký východ, kam takovéto věci údajně patří?

Nabízí se jednodušší interpreta­ce: Turci v tomto referendu velmi dobře dokázali, že patří do Evropy, a že pokud chceme vyřešit problém delegitima­ce demokracie, měli bychom ho řešit společně, protože je to problém nás všech. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia