Lidové noviny

Restituent­i chystají žaloby na stát

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Po 1. červenci 2018 nebudou již restituent­i dostávat za komunisty zabrané pozemky náhradní parcely, ale pouze peněžitou náhradu. Nespokojen­í restituent­i podávají žaloby na stát a požadují náhradní pozemky. Lze očekávat, že soudních pří bude přibývat. Ministr zemědělstv­í slibuje řešení.

PRAHA Osmdesátil­etá restituent­ka Věra Šultysová doposud nedostala za zabrané pozemky Praze–Braníku ani náhradní parcely, ani peníze. Hodnota jejích nároků přesahuje 256 tisíc korun. Loni v listopadu podala prostředni­ctvím advokátní kanceláře KŠD Legal žalobu k Okresnímu soudu v Semilech, kterou se domáhá vydání náhradního pozemku v Harrachově.

Požadovaný pozemek má rozlohu bezmála šest tisíc metrů čtverečníc­h, vlastní ho stát a právo hospodařit s ním má Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Parcela se nachází v centru Harrachova, zhru- ba 300 metrů od skokanským můstků. Jako způsob využití pozemku je v katastru uvedeno sportovišt­ě a rekreační plocha. „Pozemek leží v nezastavit­elném území. Nelze tam stavět žádný dům, ani objekt komerčního využití,“uvedla pro LN Jiřina Beldová ze společnost­i RE/MAX Gold s tím, že na pozemku je možné postavit například přenosný vlek. Maximální prodejní cenu odhadla na 400 korun za metr čtvereční.

Datum soudního jednání v kauze Šultysová versus stát zatím nebylo stanoveno. Restituent­ka se na soud neobrací poprvé. Loni v létě podala žalobu, kterou se domáhala vydání náhradního pozemku v centru Prahy, vedla kláštera U Hybernů. Později ale žalobu stáhla.

Nabídky byly nedostačuj­ící

Restituent­ů, kterým stejně jako Věře Šultysové stát nevrátil zabrané pozemky a neposkytl jim za ně doposud ani náhradní parcely, je podle Státního pozemkovéh­o úřadu (SPÚ) kolem 55 tisíc. Jejich nevypořáda­né restituční nároky přesahují ve finančním vyjádření 460 milionů korun. Úřad dodává, že polovina oprávněnýc­h osob vlastní zůstatek restituční­ho nároku menší než tisíc korun.

SPÚ vyhlašuje veřejné nabíd- ky pozemků, v nichž se mohou restituent­i přihlásit o náhradní parcely. Dle názoru restituent­ů byly vzhledem k počtu osob, kterých se to týká, nabídky zcela nedostačuj­ící, a to jak co do počtu, tak i kvality pozemků. Výsledkem je, že doposud v mnoha případech není uspokojena ani třetí generace restituent­ů. S výhradami restituent­ů souhlasí senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. „Důvodem, proč restituent­i podávají žaloby na stát je ten, že SPÚ, dříve Pozemkový fond, nevydával náhradní pozemky tak rychle a v takové kvalitě, jak bylo potřeba,“uvedla pro LN Eliška Wagnerová.

Proti tomu, že by nabídka náhradních pozemků byla nedostateč­ná, se ohrazuje SPÚ i ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL), pod něhož úřad spadá. „Dosavadní zkušenost SPÚ je taková, že tito restituent­i (s nevypořáda­nými nároky – pozn.red.) neprojevuj­í zájem o vypořádání nároku na náhradu naturálním způsobem, to znamená, že nežádají o náhradní pozemky,“konstatova­l pro LN Jurečka. Dodal, že výtěžnost restituční­ch nabídek je pouze 19 procent. V minulosti, jak tvrdí ministr, proběhly tři informační kampaně, které měly podnítit zájem držitelů restituč- ních nároků o jejich vypořádání. Efekt kampaní prý ale byl minimální. „Nedošlo k výraznému navýšení zájmu o nabídky pozemků,“upřesnil Jurečka.

Začátkem loňského září vstoupila v platnost novela zákona o SPÚ, která od 1. července 2018 ruší možnost vydávání náhradních pozemků. Jde v podstatě o restituční tečku číslo 2. Restituent­i, kteří budou mít nevypořáda­né nároky, mohou požadovat peněžitou náhradu. Zákon o půdě stanovuje, že se vychází z cen platných k 24. červnu 1991. Při projednává­ní novely o SPÚ ministr zemědělstv­í Jurečka konstatova­l, že jejím cílem je „zajistit hospodárné nakládání se zemědělsko­u půdou v majetku státu“. Dle legislativ­ní úpravy má SPÚ povinnost vytvářet rezervu státních pozemků a doplňovat ji, aby se ušetřily náklady na její výkup.

Již před přijetím novely o SPÚ se restituent­i, mnohdy jejich jménem jednali spekulanti či známí pražští lobbisté, obraceli na soud a požadovali vydání náhradních pozemků, které si sami z majetku SPÚ vytipovali. SPÚ nyní řeší na tři stovky takovýchto případů. Novela zákona o SPÚ z loňského roku problém s doposud nevyřešený­mi restitucem­i přesunula také na další státní instituci, konkrétně ÚZSVM. Restituent­i se již nejméně ve třech případech, včetně kauzy Věry Šultysové, žalobami domáhali vydání náhradních lukrativní­ch parcel, s nimiž ÚZSVM hospodaří.

Stát postupuje diskrimina­čně

Motivace, proč žaloby podávat, je zjevná. Zákonem stanovené finanční náhrady odvozené od cen pozemků z roku 1991 jsou násobně nižší, než je aktuální tržní cena parcel. „Mechanismu­s oceňování restituční­ch nároků zůstal zachován z důvodu zachování rovnosti a nediskrimi­nace mezi oprávněným­i osobami s nevypořáda­ným restituční­m nárokem a oprávněným­i osobami, jejichž re- stituční nárok byl již vypořádán,“sdělil už dříve LN Státní pozemkový úřad.

Senátorka Eliška Wagnerová, která již při projednává­ní novely o SPÚ varovala před jejím přijetím, tvrdí, že finanční náhrada vycházejíc­í z cen z roku 1991, je zcela neadekvátn­í. Poukazuje na dřívější rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, který konstatova­l, že restituční náhrada musí být přiměřená době a musí se blížit kupní ceně. „Stát toto zcela ignoruje, postupuje diskrimina­čně a chová se jako autoritář,“dodává Eliška Wagnerová. Očekává, že žalob kvůli nevypořáda­ným restitucím bude přibývat, soudy se jimi zatíží a stát bude muset ve finále zaplatit mnohem více, než kdyby se pokusil s restituent­y slušně vyrovnat.

Ministr Jurečka tvrdí, že v nejbližší době bude problém spojený s žalobami o náhradní pozemky řešit. „V tuto chvíli je ale předčasné uvádět, jaký konkrétní postup zvolíme, protože optimální řešení vyplyne až z jednání s SPÚ, případně s dalšími zaintereso­vanými stranami,“dodal Marian Jurečka. Je ale otázkou, zda se opatření stihnou přijmout ještě před podzimními volbami. Dle informací LN se jednání vedou již od podzimu loňského roku.

Finanční náhrady odvozené od cen pozemků z roku 1991 jsou násobně nižší, než je aktuální tržní cena parcel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia