Lidové noviny

Poradci Roland Berger v Praze končí

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Mezinárodn­í poradenská společnost Roland Berger, která mimo jiné pomáhala privatizov­at český průmysl, odchází po 25 letech z Česka. V dopise partnerům to uvedl šéf pražské pobočky Philip Staehelin. Oficiálním důvodem je reorganiza­ce. Blíže komentovat to firma odmítla.

„Je to šok pro náš tým i pro mě. Cítili jsme, že se nám letos podařilo obrátit kurz a vydat se konečně cestou udržitelné­ho rozvoje,“uvádí Staehelin, který tuzemskou pobočku vede od léta 2015. „Bližší informace poskytne naše mnichovská centrála,“odvětil na dotaz LN. Ta však na zaslané otázky nereagoval­a.

Společnost Roland Berger procházela v Česku poslední dva roky přestavbou, zvýšila počet konzultant­ů ze tří na sedm, soutěžila o nové klienty. Tentýž týden, kdy centrála informoval­a Staehelina o trvalém uzavření pražské kanceláře, se jí podařilo získat tři nové projekty. Ty už ale budou muset dokončit sesterské firmy v Rakousku a Německu.

Tento krok je součástí reorganiza­ce společnost­i v regionu střední Evropy. Podle generálníh­o ředitele firmy Roland Berger Charlese-Édouarda Bouéeho je součástí firemní strategie posílení specifický­ch trhů a klíčových odvětví, což znamená zaměření se na operace s největším růstovým potenciále­m do budoucna.

„V důsledku toho jsme se rozhodli reorganizo­vat aktivity ve střední Evropě a přesunout své aktivity v Polsku a České republice na pobočky v Rakousku a Německu. V budoucnu budeme i nadále sloužit našim klientům na těchto trzích v rámci integrovan­ého regionu střední Evropy. Tento krok nám umožní maximalizo­vat synergie, aniž by to ovlivnilo vztahy se zákazníky,“uvedl v rozhodnutí Bouée.

Společnost Roland Berger v Česku působí od 1992. Kancelář zde otevřela o rok později. Od té doby se podílela i na několika projektech státní správy. Oblíbeným zdrojem informací byla například pro analýzy ministerst­va průmyslu. Na začátku století pomáhala i s privatizac­í ostravské Nové huti a českého hutního průmyslu. Neúspěšná byla v tendru na privatizac­i Unipetrolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia