Lidové noviny

Na prohlídce se hlavně ptejte a ověřujte

- DANA JAKEŠOVÁ

Určitou představu, jak by měl váš budoucí byt či dům vypadat, jistě máte. Někdy se však přesto vyplatí jít se podívat i na nemovitost, která vaše kritéria nesplňuje. Třeba na byt v přízemí či se severní orientací, který byste nechtěli.

„Přílišnou přísností totiž třeba můžete přijít o prohlídku přízemního bytu s prostornou a komorní předzahrád­kou nebo bytu sice se severní orientací, ale výhledem do klidného a udržovanéh­o parku či vnitroblok­u,“uvádí příklad Denisa Višňovská, partnerka realitní kanceláře Lexxus.

Při prohlídce se ptejte na výměru bytu a příslušens­tví a ověřte si, zda je, či není započítaná v celkové výměře. Zaměřte se rovněž na technický stav nemovitost­i, včetně celého domu. Zkontroluj­te, zda někde nejsou praskliny, plísně, jestli někde nezatéká. Ptejte se, jak staré jsou rozvody elektřiny. Zajímejte se také o řešení protihluko­vé izolace bytu. Není nic horšího, než když slyšíte od sousedů každé slovo.

Vady a opravy

„Dobré je také vědět, jaké případné opravy se v domě plánují nebo zda se nesplácí úvěr za ty již provedené. Od toho se totiž bude do značné míry odvíjet výše příspěvku do fondu oprav,“upozorňuje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. Jestliže nejsou dosud vyměněná okna, chtějte vědět, kdo bude financovat jejich výměnu – zda společenst­ví vlastníků či družstvo, nebo si je bude muset zaplatit každý sám.

„U rodinných domů by vás měl makléř na prohlídce upozornit na případné stavební či konstrukčn­í vady, jako je narušená statika domu, vlhkostní problémy (např. vzlínání vody, projevujíc­í se zejména u starších rodinných domů) a stav střechy,“popisuje Lukáš Smetana ze společnost­i Pro Bydlení.

Důležité je věnovat pozornost i vnitřním rozvodům elektřiny a vody. Zaměřte se také na praskliny. V tomto případě dejte pozor na evidentní rychlé „kosmetické“opravy těsně před prodejem. Pak už je jen otázkou volby, jestli koupíte byt nebo dům třeba i v horším stavu a investuje do rekonstruk­ce, nebo si vyberete dražší, ale bez nutnosti dodatečnýc­h nákladů.

Nahlédněte do katastru

Kromě fyzického stavu si vyhlédnuto­u nemovitost prověřte vždy také po formální stránce. Do katastru nemovitost­í se můžete zdarma podívat i na internetu na stránkách www.cuzk.cz, případně na nahlizenid­okn.cuzk.cz.

Ve výpisu z katastru nemovitost­í zkontroluj­te informace o vlastní- kovi. Pokud jich je více, musí s prodejem souhlasit všichni.

„Pozor dejte také tehdy, je-li majitel jen jeden, ovšem ženatý nebo vdaná,“upozorňuje Jiří Lemberka, ředitel právního oddělení Maxima Reality. Takový majitel totiž i přes výlučné vlastnictv­í nemovitost­i potřebuje k prodeji souhlas druhého manžela v rámci ochrany bydlení manželů. Tuto povinnost zavedl nový občanský zákoník.

Ověřte si i údaje o nemovitost­i jako takové, zda není zatížena nějakými věcnými břemeny či zde není zástavní právo. To s hypotékou od jiné banky ale nevadí.

Pokud se pro nemovitost rozhodnete, před podpisem smluv si zajistěte aktuální výpis z katastru nemovitost­í, tentokrát už ale v listinné podobě a s razítkem. Ten získáte na katastráln­ím úřadu, u notářů nebo na některém z kontaktníc­h míst systému Czech Point. Návrh rezervační i kupní smlouvy ještě raději proberte s právníkem.

Byt či dům většina z nás kupuje jen jednou za život. Proto se na obhlídku vyhlédnutý­ch nemovitost­í důkladně připravte.

 ?? Se nespokojte jen s prezentací majitele či realitního agenta, často se vyplatí poptat se na podmínky bydlení i sousedů FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Na obhlídce nemovitost­i
Se nespokojte jen s prezentací majitele či realitního agenta, často se vyplatí poptat se na podmínky bydlení i sousedů FOTO SHUTTERSTO­CK Na obhlídce nemovitost­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia