Lidové noviny

S hřišti si nesmíme zahrávat

Vychytat soužití katalogový­ch nádher s realitou je poměrně složitá disciplína

- DOBŘANY (Plzeňský kraj)

MARTIN SOBOTKA

Spojení „dětská hřiště“žije již půldruhou dekádu svým životem, barevné katalogy firem nás přesvědčuj­í o tom, že nejúčelněj­ším vydáním peněz z obecního rozpočtu je pořízení skluzavek, kolotočů, prolézaček a prvků s nápaditými názvy.

Vztah veřejnosti a samospráv k tomuto fenoménu se vyvíjí. Máme příklady, kdy se lidé domáhali zřízení hřiště peticí. Jakmile jim ale odrostly vlastní děti, žádali občané stejně naléhavě jejich demontáž. Málokoho napadlo uvažovat o něčem tak něžném a výstředním v souvislost­ech, vytvářet koncepci v duchu kolik podobných míst je třeba a kde by měla být.

Kobercový nálet se zdál jako báječný nápad

A asi je to dobře, máme v Dobřanech více hřišť, za která se sluší poděkovat donátorům. Právě díky podpoře tohoto druhu investic z nadačních prostředků (nejaktivně­jší byla Nadace ČEZ) jsme se mohli naučit, jak s tímto zvláštním druhem veřejného prostranst­ví nakládat.

Zprvu se zdálo být báječným nápadem podniknout kobercový nálet a rozesít zábavní prvky, kde to jen půjde. Pak vyvstaly problémy, zlí výrostci si rádi vyzkoušejí, jak trubku ohnou, zchladí si žáhu na dětech a podobně.

Zkrátka, vychytat soužití katalogový­ch nádher s realitou je složitá disciplína. Díky zkušenoste­m už lépe víme, čeho se vyvarovat, i to, že na hřiště pro nejmenší musí navázat místa, kde se odreagují a tělesně utuží starší děti, dorostenci, dospělí a nakonec i senioři. I když je to málo hravé, s hřišti se nesmí bezhlavě zahrávat.

Proto je dobré využít v rámci tohoto plánovacíh­o obdob podporu Evropské unie, která směřuje ke koncepčním­u rozvoji veřejných prostranst­ví.

Prostředí vychovává

Dobré a promyšlené rozmístění parků, dětských hřišť, workoutů, seniorskýc­h cvičebních pomůcek, komunikací a dalších prvků je cestou k tomu, aby hra přinášela radost, aby uchovala přiro- zenou touhu potomstva po pohybu. Aby se překlenulo období, kdy mladí raději zahálejí, a aby společnost neutrácela desítky miliard za následky nezdravých návyků národa. Prostředí vychovává.

 ?? V Dobřanech vyrostlo hned několik hřišť, za která se sluší poděkovat donátorům. FOTO ARCHIV OBCE ?? S finanční podporou.
V Dobřanech vyrostlo hned několik hřišť, za která se sluší poděkovat donátorům. FOTO ARCHIV OBCE S finanční podporou.
 ?? Starosta města Dobřany, Aktivní pro Dobřany ??
Starosta města Dobřany, Aktivní pro Dobřany

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia