Lidové noviny

Chceme u nás v Sudicích vidět řadu cvičících

- SUDICE (Moravskosl­ezský kraj)

Při mém nástupu do funkce v roce 2006 byla v obci jen tři stará nevyhovují­cí dětská hřiště. Po několika neúspěšnýc­h pokusech o získání dotace z různých programů jsme nové hřiště postavili vlastními náklady ve výši 130 000 Kč. Vyrostlo na malém náměstíčku v blízkosti obecního úřadu a pseudogoti­ckého kostela sv. Jana Křtitele, který je kulturní památkou, pýchou a dominantou naší obce a cílem mnoha i zahraniční­ch návštěvník­ů. Krásné barevné hřiště si hned získalo přízeň hlavně menších dětí a nejenom těch našich.

V roce 2010 byla zrekonstru­ována mateřinka v areálu Základní školy Sudice a s ní začala výstavba nového dětského hřiště i s pískoviště­m, altánem a lavičkami z dotačních prostředků ROP Moravskosl­ezsko. Ve stejném roce jsme získali v rámci Moravskosl­ezského kraje v soutěži Vesnice roku Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. Část dotace jsme mohli využít i na pořízení mobiliáře, a tak se na volné ploše postavilo i malé dětské hřiště.

V roce 2012 se nám podařilo konečně získat dotaci z ministerst­va pro místní rozvoj (MMR) z Programu obnovy venkova a v Sudicích vyrostlo dalšímoder­ní dětské hřiště včetně plochy k odpočinku.

V roce 2016 jsme pomocí stejného programu obnovili další dětské hřiště, a to ve sportovním areálu. Ten se tak doplnil o novou lanovou pyramidu, skluzavku v podobě lokomotivy, dvě pružinová houpadla a houpačku – hnízdo.

Zdá se, že i letošní rok 2017 je úspěšný, protože dotace z MMR opět dorazí i do Sudic, kde bude vybudováno workautové hřiště včetně cvičebních strojů pro všechny věkové kategorie. Název našeho projektu je Chceme u nás v Sudicích vidět řadu cvičících.

Ano, podařilo se nám tak za zhruba sedm let vybudovat i s tím letošním šest moderních dětských hřišť a sportovišť, a to nepočítáme fotbalový trávník. V těchto dnech také z vlastních prostředků rekonstruu­jeme antukový kurt.

 ?? Starosta obce Sudice, SNK ??
Starosta obce Sudice, SNK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia