Lidové noviny

Na Šibeníku vyroste Supí hnízdo

- MOST (Ústecký kraj)

JAN PAPAREGA

Statutární město Most má k dnešnímu dni zhruba 65 500 obyvatel a zároveň 56 volně přístupnýc­h dětských hřišť s herními prvky a k tomu devět opravených zpevněných hracích ploch. To ho s hrubým poměrem jednoho hřiště na tisíc obyvatel bezesporu řadí mezi města, kterým leží na srdci nejen rozvoj dětské motoriky, ale i vznik a upevňování sociálních vazeb.

Samozřejmě jako každé jiné město této velikosti má Most problémy s častým a víceméně pravidelný­m poškozován­ím těchto hřišť. To je navíc častější i kvůli sociální skladbě obyvatel některých městských částí. Příkladem může být prolézačka na vrchu Šibeník ve tvaru lokomotivy, která loni kompletně shořela a její obnova si vyžádala nemalé náklady.

Přesto město nepolevuje v obnově dětských atrakcí a jejich údržbě. Stav hřišť je optimální dle stáří dětských atrakcí, jejich správu a údržbu zajišťují Technické služby města Mostu. Na jarní měsíce je jako každoročně plánována výměna písku v pískoviští­ch. Zároveň dojde na opravu, doplnění či obnovu nových atrakcí. Za zmínku také určitě stojí pět centrálníc­h hřišť, kterámá ve své správě sportovní hala.

Most však nežije jen z původních udržovanýc­h hřišť – chystá i částečnou obnovu herních prvků současných areálů. Jen namátkou: dětské hřiště na vrchu Ressl čeká výměna herních dřevěných prvků. Projekt počítá s výměnou tak, aby nepřekážel­y stromům v okolí a aby zároveň dopadové plochy kolem těchto prvků měly dostatek prostoru. Investice za 550 000 korun by se měla realizovat už v květnu.

Anebo další příklad – dětské hřiště na Šibeníku čeká stavba na zelené louce. Tam vznikne nákladem 150 000 korun nový herní prvek – dřevěná prolézačka s názvem Supí hnízdo.

Město vloni také postavilo nové workoutové hřiště na ploše Benedikt. Tady se investice do odpružené plochy s venkovním posilovací­m náčiním natolik osvědčila, že další workoutové hřiště vznikne v létě na vrchu Šibeník s nákladem 200 000 korun.

 ?? Primátor statutární­ho města Mostu, nestraník za SčMo ??
Primátor statutární­ho města Mostu, nestraník za SčMo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia