Lidové noviny

Kometa slaví titul po 51 letech

- VOJTĚCH LHOTA MATĚJ HEJDA

BRNO/PRAHA Nadšení hráči Brna se objímali na ledě, někteří se jen těžko bránili slzám dojetí. Fanoušci svým hrdinům tleskali ještě dlouho po závěrečné siréně.

Dokázali to! Ve čtvrtém, posledním zápase série Kometa zvítězila nad Bílými Tygry 5:2. A po dlouhých 51 letech dosáhla na Masarykův pohár pro mistra extraligy.

Skončená sezona jen potvrdila tezi, kterou při četnosti jejího používání musel slyšet snad už každý fanoušek: play off je úplně jiná soutěž. Z titulu se raduje Brno, které v základní části obsadilo až šestou pozici.

Ovšem ve vyřazovací fázi bylo bezkonkure­nční, dvanáctkrá­t zvítězilo, padlo jen dvakrát. Postupně vyřadilo Spartu, Hradec Králové a ve finále si hladce poradilo i s Libercem, majitelem Prezidents­kého poháru.

Ziskem dvanáctého prvenství Brno vyrovnalo rekord jihlavské Dukly v počtu titulů. Předchozí triumfy Brna se datují do let 1955 až 1966.

„Je to neskutečné,“radoval se v televizním rozhovoru gólman nových šampionů Marek Čiliak, jeden z hrdinů finále. „Dokázali jsme to díky skvělému kolektivu.“

Podtrhl tak slova, která majitel a trenér Komety Libor Zábranský říkal již před startem série: „Jsem přesvědčen, že nejen podle jmen, ale i podle charakteru mužstva, podle toho, jak hráči fungují mezi sebou, máme nejlepší tým ze všech dosavadníc­h finále.“

Brněnská jízda za titulem měla obdivuhodn­ý průběh. Dominantní, především však sebejistý.

Ve čtvrtfinál­e se Spartou Kometa dokázala otočit třikrát za sebou nepříznivý vývoj a zdeptat velkého rivala natolik, že se po čtyřech prohrách pakoval na dovolenou. Jediné dva duely nezvládli Brňané v semifinále s Hradcem, který jim svým defenzivní­m stylem na cestě za triumfem dělal zřejmě největší problémy.

Nyní ale Brno i celý jihomoravs­ký region zachvátila dlouho vyhlížená euforie. Kromě diváků na vyprodaném stadionu slavily také tisíce fanoušků na promrzlém brněnském Zelném trhu, kde se již tradičně příznivci sešli před velkoplošn­ými obrazovkam­i. Koneckonců i kouč Hadamczik při své loňské štaci říkal: „Hokej je v Brně náboženstv­ím.“

Bezesporu je. Ač se lidé „bouřili“, když klub zveřejnil cenu finálových vstupenek 850 korun na stání a 1250 na sezení, stejně bylo vyprodáno. Teď nadešel čas oslav.

Až odezní zklamání z finálové porážky, docení naplno další vynikající ročník jistě i v Liberci. V cestě vzhůru úspěšně pokračuje bronzový Hradec Králové. Oživením byl Chomutov, který dal pod vedením kouče Vladimíra Růžičky vzpomenout na úspěšné období pražské Slavie, jež se právě s Růžičkou na střídačce mnohokrát vzepřela prognózám.

Brněnská kometa září naplno. Ke zlatému pokladu dorazila už po čtyřech finálových zápasech extraligy! Víc jich její hokejisté k zisku titulu nepotřebov­ali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia