Lidové noviny

Využít Vondroušov­ou? Proč ne?

- TAMPA KAREL KNAP

(od našeho zpravodaje) Nejprve kapitán ve středu dopoledne tloukl do míčů na centrkurtu ve výměnách sMarkétou Vondroušov­ou. Pak na ni na vedlejším dvorci dohlížel, jak piluje servis. Načež přeběhl zpátky na hlavní scénu, kde trénovaly Kateřina Siniaková s Kristýnou Plíškovou. Do přípravy se zapojila i čtvrtá nominovaná slečna – Denisa Allertová.

V krásném areálu severně od Tampy využívají přívětivéh­o podnebí i přepychové­ho prostředí. O víkendu se pokusí postrčit Česko do čtvrtého finále v řadě.

Petr Pála

„Američanky jsou na žebříčku výš, ale naše holky mohou předvést velké výkony. Věříme si,“řekl Pála.

Jaká je situační zpráva ve středu po poledni?

Dostáváme se do plných obrátek. Některé holky dorazily později. Kristýna a Markéta přecházejí z haly ven na antuku, což není snadné. Katka a Denisa přiletěly z Bogoty, z velké nadmořské výšky, takže se jim zdálo, že míče neletí. Středeční a čtvrteční tréninky jsou pro přípravu důležité.

V Saddlebroo­k Resortu máte všechno jako na dlani. Zažil jste ve Fed Cupu komfortněj­ší prostředí?

Hotely byly třeba luxusnější, ale museli jsme dojíždět do hal a do areálů. V nich se většinou ještě stavělo a přitápělo se. Tady už se dělají jenom poslední úpravy a panuje vedro. Máme dvorec pro sebe, nejsme tolik svázaní časem. Nakolik vám to pomůže?

Povrch na centrkurtu je trochu jiný. Ale na seznámení s šedivou antukou je to v pořádku. Výhodou je taky předpověď, podle které by se nemělo dohrávat v pondělí jako v Seville nebo v Palermu, odkud holky pospíchaly na další turnaj.

Máte zamotanou hlavu se sestavou?

Neřekl bych zamotanou. Jsem rád, že se holkám vesměs dařilo. Teď hrají mezi sebou sety, počkáme, jak se jim povede.

Perou se mezi sebou o místo v sobotních singlech?

To ani ne. Spíš jde o to, aby věděly, jak na tom jsou. Uvidíme, jak se sžijí s povrchem. Některé může pomoct den odpočinku navíc, takže nastoupí až v neděli. Trošku přemýšlím, ale ještě nedělám závěry.

Jak výrazně si o šanci říká Markéta Vondroušov­á, která letos vyhrála celkem 40 ze 44 utkání?

Zatím hrála jenom se mnou a Davidem (trenérem Kunstem). O místo si řekla výrazně, ale s námi to měla moc jednoduché. (smích) Je vidět, že má nahranou spoustu zápasů. Přijela a hned to docela trefovala. Musí být unavená. Ale nezdá se, že by nebyla připravená.

Ještě dva dny zbývají tenistkám do startu semifinále Fed Cupu v USA. Na Floridě se připravují na střet s domácími favoritkam­i.

Nabízí se využít jejího laufu?

Určitě. Je to varianta. Pro favoritku není snadné jít na sedmnáctil­etou holku, která je ve formě.

Jak se může na průběhu střetnutí projevit har-tru, šedozelená americká antuka?

Její vlastnosti se hodně mění během dne. Ráno se na ní skoro vůbec nedá sklouznout. Odpoledne, když se trochu vysuší, je to jako pocukrovan­ý beton. Když nemáte úplně nové boty, dá se na ní sklouznout. Holky už se na ní párkrát zasekly, na což z naší antuky nejsme zvyklí.

 ?? Má v USA k dispozici jen náhradnice FOTO ARCHIV MAFRA ?? Kapitán Petr Pála
Má v USA k dispozici jen náhradnice FOTO ARCHIV MAFRA Kapitán Petr Pála

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia