Lidové noviny

Lovec běžeckých podvodníků

- ONDŘEJ KOPŘIVA

Vítězky a vítězové Bostonskéh­o maratonu jsou od pondělí známi. Ještě před startovním výstřelem slavného závodu ale muselo řady účastníků opustit patnáct běžců, kteří byli odhaleni jako podvodníci. Může za to chlapík jménem Derek Murphy.

Šestačtyři­cetiletý nadšený běžec je totiž jakýmsi hlídacím psem maratonů. „V příštích dnech toho zveřejním mnohem

DRUHÝ DECH

víc. Jsem si jistý, že podvodů k nahlášení bude dost,“napsal na svůj web Marathonin­vestigatio­ns den po skončení 121. ročníku Murphy.

Co tedy dělá? Sedí u počítače a zkoumá podezřelé běžecké výkony, na něž jej od roku 2015, kdy web funguje, pravidelně upozorňují stovky čtenářů. Když dostane tip, prověří Murphy běžcovu historii a informace ze závodu a v případě nejasností kontaktuje pořadatele. Takto už Murphy odhalil přes 220 podvodníků na padesáti závodech.

Nejběžnějš­í technikou je pro Murphyho porovnáván­í mezičasů. Když někdo běží první úsek za 12:08, druhý za 14:23 a další zvládne za 8:30, je to podezřelé. „Když výsledky vykazují nereálné zlepšení, zkoumám cílové fotky. Běžci, kteří vynechávaj­í úseky trati, se často objevují jen na startovní a cílové fotografii,“říká Murphy.

Slavný je případ Američanky Cindy z roku 2016. Několik měsíců před newyorským maratonem na internetu zveřejňova­la data o svých běžeckých časech a fotky z přípravy. Po skončení maratonu se pochlubila fotkou s pamětní medailí a časem 3:17,29, jímž se kvalifikov­ala právě do Bostonu. Murphy ale zjistil, že se startovním číslem Cindy běžel mladý muž. Cindy se na bostonský maraton nepodívala.

Nejznámějš­ím podvodníke­m je ale Kubánka Rosie Ruizová. Ta v roce 1980 proběhla cílem jako vítězka, jenže nikdo ji předtím na trati neviděl. I když neproběhla žádným mezičasem, neměla zrovna maratonsko­u postavu a nebyla ani příliš zpocená. Trvalo celých osm dní, než byl její výsledek anulován.

Dnes jsou takové podvody díky Murphymu daleko obtížnější...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia