Lidové noviny

Střelba v Paříži před volbami

Po útoku na Champs-Élysées zemřeli policista a střelec, druhý muž byl na útěku Prokáže-li se, že se jedná o akt teroristů, může to při volbách nahrát krajní pravici

- PAŘÍŽ

Noční střelba na Champs-Élysées si vyžádala život nejméně jednoho policisty a útočníka. Další dva policisté byli zraněni. Prezident Francie François Hollande v nočním vystoupení hovořil o útoku teroristic­ké povahy, na němž se podíleli minimálně dva lidé. Že šlo o akci radikálů, ale nebylo do uzávěrky LN potvrzeno.

Jeden z útočníků je podle listu Le Parisien na útěku, do Paříže měl dorazit vlakem z Belgie. Vyšetřován­í převzalo protiteror­istické oddělení pařížské prokuratur­y. Zabitý střelec byl podle Reuters policii znám, bezpečnost­ní složky zahájily prohlídku jeho bydliště.

K incidentu došlo jen krátce před nedělním prvním kolem prezidents­ké volby. Pokud se prokáže, že se jednalo o teroristic­ký čin, událost může nahrát zejména krajně pravicové Národní frontě a její kandidátce Marine Le Penové. Dosud si v průzkumech držela průběžné druhé místo. Podle agentury Opinion Way by ji volilo 22 procent Francouzů, jen o procento méně než liberála Emmanuela Macrona. Následuje konzervati­vec François Fillon a představit­el krajní levice Jean-Luc Mélenchon.

Le Penová získává i dříve zapovězené hlasy mladých lidí a dobývá také regiony, kde se Národní frontě tradičně nedařilo. „Lidé mladší 35 let vyrůstali ve společnost­i, kde Národní fronta vždy byla přítomna a tvoří už součást francouzsk­ého politickéh­o života. Dochází tak k jisté normalizac­i či banalizaci této strany,“vysvětluje pro LN francouzsk­ý politolog Guillaume Bernard z Katolickéh­o institutu pro postgraduá­lní studia v Paříži. Přidává další důvody: větší příklon mladých voličů k radikálním stranám a také jejich odmítání konzumní a materialis­tické společnost­i, které se podle Bernarda projevuje radikaliza­cí. „Mladí lidé žádají něco stabilnějš­ího než konzumní společnost. Na část této poptávky zjevně odpovídá Národní fronta,“myslí si politolog. Více čtěte na straně 6 pařížská policejní prefektura lidi vyzvala, aby se Champs-Élysées a okolí vyhnuli

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? Od našeho zvláštního zpravodaje ??
Od našeho zvláštního zpravodaje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia