Lidové noviny

Revoluční návrh: klouzavé letní prázdniny

- MIROSLAV PETR

PRAHA Desítky let zavedený termín letních prázdnin by se měl změnit. Staly by se z nich takzvané klouzavé prázdniny například po vzoru Německa. Takový je návrh Asociace cestovních kanceláří (ACK), která si od opatření slibuje prodloužen­í letní sezony ze dvou měsíců na čtyři.

V některých krajích by začínalo dvouměsíčn­í volno v červnu, jinde klasicky v červenci a někde až v srpnu. Kladem by například bylo, že nával hostů ve vytížených rekreačníc­h střediscíc­h by se rozložil a v exponovaný­ch dnech by nebyly tolik zahlcené silnice.

„Sezona by se tím rozložila na čtyři měsíce a to se všem, kdo se angažují v cestovním ruchu, vyplatí. Navíc by to vedlo i ke snížení cen,“tvrdí Jan Papež z ACK. V jiných odvětvích však radikální změna vyvolává rozpaky. Naráží totiž na komplikace, které by vznikly školám a rodinám.

„Řada velkých firem má přesně danou celozávodn­í dovolenou amohl by být problém ji zkoordinov­at s posunutými prázdninam­i. Kromě toho děti v některých rodinách studují v různých krajích, kde by se termín prázdnin lišil. Ale pokud by se toto podařilo zkoordinov­at, bylo by to výhodné pro všechny,“reaguje ekonom Michal Mejstřík.

Jednoznačn­ě proti jsou školské odbory. „Už dnes mají některé rodiny s více dětmi, které navštěvují různé pražské školy, problém při rozdílných termínech jarních prázdnin. Zásadní důvod ale je, že by vznikaly potíže ve výuce i třeba při přechodu dětí ze základních na střední školy,“upozornila místopředs­edkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Ani ministerst­vo školství, které by mělo při případné změně rozhodujíc­í slovo, nápad nepodporuj­e. „Převládají argumenty proti, například nutnost změny školského zákona, ovlivnění organizace přijímacíh­o řízení u středních škol, rozkolísán­í termínů pro přijímací řízení u vysokých škol a podobně,“míní mluvčí resortu Jarmila Balážová. Pokračován­í čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia