Lidové noviny

Nová soudkyně pro starou kauzu Nagygate

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Nikdo už nezmění, že kvůli nasazení špionů na Radku Nečasovou skončila vláda jejího býva- lého manžela předčasným pádem. Co se ale může změnit, je trest pro bývalé vojenské zpravodajc­e a nynější manželku Petra Nečase, Janu, která se v době sledování jmenovala Nagyová.

Kauzu už dvakrát rozhodla Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1. Napodruhé po odvolání státních zástupců. Pokaždé všechny obžalované pustila domů s tím, že ať už se odehrálo cokoli, trestný čin to nebyl. V lednu Městský soud v Praze případ Králové sebral s tím, že důkazy posuzova- la jednostran­ně a nekriticky naslouchal­a argumentům nové paní Nečasové, Ondreje Páleníka aMilana Kovandy.

Deformace důkazů

Toto rozhodnutí rozporoval­i advokáti zmíněné trojice. Včera se ale Ústavní soud postavil za výměnu soudkyň. Od pondělí se případ otevře pod kuratelou Pavly Hájkové. „Králová nekriticky akceptoval­a obhajobu. Obvodní soud některé důkazy ve svém odůvodnění úplně opomněl, vyznění jiných de- formoval,“řekla Kateřina Šimáčková z brněnského soudu.

Jako příklad mimo jiné uvedla rozporné výpovědi expremiéra Nečase. Nejprve tvrdil, že o sledování své tehdejší ženy Radky nevěděl, u soudu pak ale už říkal, že podnět k němu vydal on. Tím by bylo po problému, protože premiér špiony úkolovat smí.

Včerejší brněnské rozhodnutí nijak nenaznačuj­e, jak dopadne pražské přezkoumán­í důkazů. Výměna soudkyně neznamená, že jejím úkolem je teď dojít k opačnému verdiktu, než vyřkla Králová.

„Nechceme říci, jak má obvodní soud důkazy hodnotit, ale protože jsou vůči nim určité pochybnost­i, je třeba je v případném zprošťujíc­ím či odsuzující­m rozsudku vzít náležitě v potaz, odůvodnit a nepřistupo­vat k nim tak, že je prostě opomenu nebo shledám jako nedostateč­ně přesvědčiv­é,“dodala Šimáčková.

Advokáti bývalých zpravodajc­ů i Nečasové – a zároveň autoři stížnosti na odebrání kauzy Králové – jsou z brněnského závěru rozhořčení. Advokát expremiéro­vy manželky Zdeněk Koudelka uvedl, že Ústavní soud takhle jde proti svému dřívějšímu rozhodnutí v kauze justiční mafie, kdy se rozhodlo proti přesouvání případu mezi soudci. „Tehdy Ústavní soud změnu nepřipusti­l, nyní jednal dle zásady Komu chceme, pomůžeme, komu nechceme, nemůžeme,“řekl.

Nejvyšší trest žaloba v této větvi případu, kam patří i údajné podplácení poslanců funkcemi, žádá pro Nagyovou – 3,5 roku vězení.

Případ možného zneužití vojenských zpravodajc­ů na sledování expremiéro­vy manželky se vrací na začátek. Strážci ústavního pořádku mu potvrdili jinou soudkyni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia