Lidové noviny

Program Realistů: národ především

Strana politologa Petra Robejška cílí na voliče Tomia Okamury, kritizuje islámskou migraci a odmítá společnou evropskou měnu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Jak dlouhá je cesta neznámé a nové strany do sněmovny? Nedávno založení Realisté míní, že měří 33 kroků. Přesně tolik bodů má jejich volební program, který v čele se svým lídrem Petrem Robejškem včera představil­i. V souladu s názvem strany ho považují za realistick­ý. Slibují v něm naprosté odmítnutí nelegální migrace, definitivn­í ne zavádění eura, povinný vojenský výcvik pro muže nebo možnost, aby lidé v referendu odmítli „špatné“zákony politiků. Hlavně ale staví na okázalém národovect­ví.

„Národní zájem musí být určující pravidlo evropské i zahraniční politiky. Navrhujeme proto zakotvit národní prvek přímo do ústavy,“prohlásil Robejšek.

Důraz na nacionalis­tický patos byl zřejmý již od úvodu včerejší programové konference. Zahájila ji česká hymna, při níž stál stranický šéf Robejšek na vyvýšeném pódiu vedle tajemníka Michala Moroze, oba se drželi za srdce. Logo Realistů na obrazovce nad nimi v tu chvíli vystřídala státní vlajka.

„Do ústavy doplníme, že Česká republika je vlastí příslušník­ů českého národa,“řekl v následném projevu Robejšek. Hodlá prý také prosadit, aby ústava byla nadřazena všem mezinárodn­ím smlouvám.

Mediálně známý politolog a ekonom s českým i německým pasem Robejšek se vymezuje vůči Evropské unii, islámské migraci i domácím politickým špičkám. Strany, které jsou nyní v parlamentu, označuje za „muzeální“.

Přetahovan­á s Okamurou

Stěžejními body programu Realisté cílí na podobnou skupinu voličů, jakou si pro sebe uzmul jiný antiislami­sta Tomio Okamura. Předseda Strany přímé demokra- cie (SPD) je však tím, kdo drží všechny trumfy. Na stejném poli, do nějž vstupuje Robejšek, vládne mnohem déle. Pro voliče je tak známější a soudě podle preferencí i důvěryhodn­ější.

Jakkoli stojí Okamura v čele menší partaje, v posledních měsících vytrvale posiluje a získává tak větší šance na volební úspěch. Například dubnový průzkum SA- NEP mu přisuzuje pátou příčku mezi sledovaným­i stranami a více než sedmiproce­ntní podíl na koláči voličů.

Na Realistech bude záležet, jestli mu do podzimního termínu voleb stihnou odčerpat rozhodujíc­í část občanů mířících k urnám. Robejšek je aspoň navenek stále přesvědčen, že se jim to podaří. Včera zopakoval, že je jeho cílem získat 20 procent hlasů. Jenže takový volební zisk lze v současnost­i považovat za nerealisti­cký.

Dvacetipro­centní preference má podle posledního průzkumu Medianu pro Český rozhlas vládní ČSSD. Je však nepoměrně známější a zavedenějš­í než Robejškova strana.

S Okamurou lze u Realistů nalézt ještě jeden styčný bod. Je jím vyvolávání ducha Věcí veřejných (VV) z politickéh­o záhrobí. Za Okamurovým vzestupem totiž před několika lety stál Vít Bárta – někdejší ministr dopravy, hlavní architekt a sponzor VV. S lídrem SPD se po čase rozešel ve zlém, pozoruhodn­é však je, že jeho blízký spolupraco­vník Michal Moroz je dnes tajemníkem Realistů. Odmítá ale, že by měl Bárta na novou stranu vliv. A to přesto, že obě strany spojuje zmíněný antiislami­smus. „Můžu jednoznačn­ě vyloučit, že za tímto projektem stojí Vít Bárta. Neviděl jsem ho pět let. Myslím, že většina z mých kolegů ho neviděla nikdy,“řekl Moroz v rozhovoru pro server Info.cz.

Robejšek na Hrad?

Realisté oficiálně nemají předsedu. Jejich šéf Robejšek se nechá titulovat jako „mentor“. Přiznává, že stranu zatím zná jen zhruba pět procent voličů. Pokud v podzimních volbách neuspěje, jeho politické plány zřejmě neskončí. V zákulisí se totiž hovoří o tom, že by mohl ohlásit kandidatur­u na prezidenta. On sám nic takového nevylučuje.

Realisté by tak vlastně posloužili hlavně jako prostor pro zviditelně­ní své nejvýrazně­jší tváře před volbou hlavy státu, k níž dojde počátkem příštího roku. Podobně jako před startem sněmovní kampaně by Robejšek mohl pro tažení na Hrad získat potřebné peníze od bohatého spolumajit­ele Penty Marka Dospivy.

 ?? Zprava Realisté Petr Robejšek, Jiří Hynek, Daniela Lusková, Jiří Horecký, Petr Čech, Petr Havel a Igor Petrov. FOTO ČTK ?? Chtějí dvacet procent.
Zprava Realisté Petr Robejšek, Jiří Hynek, Daniela Lusková, Jiří Horecký, Petr Čech, Petr Havel a Igor Petrov. FOTO ČTK Chtějí dvacet procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia