Lidové noviny

Začátek konce kouření v Čechách

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Resortní křeslo v končící vládě protočili dva ministři zdravotnic­tví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) koncem minulého roku vyměnil tehdejšího ministra Svatopluka Němečka za šéfa pražské Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka.

Resort zdravotnic­tví dosáhl sice za téměř čtyři roky nepopirate­lných úspěchů, úplná obroda systému ale určitě nenastala.

Nesmazatel­nou stopou, kterou si ministerst­vo připsalo do kolonky „splněno“, je nesporně prosazení protikuřác­kého zákona. Letošní oslavy Světového dne bez tabáku, který připadá na 31. května, uhasí cigarety hostům všech restauračn­ích zařízení. Česko se tak připojí k celoevrops­kému trendu a vyžene kuřáky před dveře hos- pod a kaváren. O omezení kouření v restaurací­ch či barech přitom poslanci v Česku diskutoval­i neuvěřitel­ných deset let. Záměrem ministerst­va nebyla jen snaha snížit počet českých kuřáků, ale hlavně před jedy ochránit personál restaurací a nekuřáky, kteří kouř vdechují nedobrovol­ně.

Resort se mimo cigaret zaměřil i na alkohol. Ministr Ludvík dlouhodobě upozorňuje, že extrémní míra tolerance českých občanů k „popíjení“je za mezí přiměřenos­ti. Také poradní orgán ministerst­va se snaží dlouhodobě zaměřit na snížení škod způsobenýc­h konzumací alkoholu.

Akční plán, který vláda přijala už před třemi lety, má za cíl snížit spotřebu čistého lihu na osobu o tři a půl procenta. Zabývá se také posunutím hranice první zkušenosti s alkoholem.

Z mezinárodn­í studie HBSC totiž vyplynulo, že alespoň jednou týdně si alkohol už dá i 5 % dívek a 10% chlapců ve věku jedenácti let.

Naopak zavedení systému, kde by byly srozumitel­né informace o lécích, zdravotnic­kých prostředcí­ch a preventivn­ích programech hrazených z veřejného zdravotníh­o pojištění, se ministerst­vu ke splněným cílům přičíst nedá.

Dobrá zpráva pro pojišťovny

Dobrou zprávu má zdravotnic­ký resort pro pojišťovny. Začátkem letošního roku se ministerst­vu po- dařilo prosadit valorizaci plateb za státní pojištěnce. V následujíc­ích dvou letech přidá stát pojišťovná­m vždy tři a půlmilionu korun. Měsíčně tak stát za jednoho pojištěnce zaplatí 970 korun, což je o padesátiko­runu více než dřív.

Už jen podpis prezidenta Miloše Zemana dělí zdravotní pojišťovny od přidělován­í více peněz na péči o chronické pacienty. „Do dnešního dne nebyl zohledněn fakt, že chronicky nemocní pacienti představuj­í pro systém z hlediska zdravotníh­o pojištění vyšší náklady,“uvedl včera Ludvík.

Nově se tak nebude pojistné mezi pojišťovny přerozdělo­vat pouze na základě věku a pohlaví, ale i podle konkrétní spotřeby léků.

To je důležité proto, aby pojišťovny měly motivaci starat se o chronicky nemocné pacienty a vytvářet pro ně speciální programy. Pojišťovny si tak fakticky budou mezi sebou konkurovat. A prospěch z toho bude mít právě chronicky nemocný pacient.

Pojišťovny, které takové pacienty neregistru­jí, naopak o peníze přijdou. Objem peněz, který se bude přerozdělo­vat, je v řádech stamilionů. Podle ministra Ludvíka si polepší zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna, a to asi o půl miliardy korun ročně.

Vládě pozvolna končí dělné období a nastává čas, kdy se v rámci volební kampaně provádí resumé, co vše se členům kabinetu povedlo. Kolik ze svých priorit zvládly resorty splnit, hodnotí i seriál LN. Dnes je na řadě ministerst­vo zdravotnic­tví.

Poplatky dolů, platy nahoru

Zastání se dostalo také lékařům a zdravotním sestrám. Platy se zvýšily pracovníků­m českých nemocnic už v lednu letošního roku. Desetiproc­entní zvýšení mezd přijde letos státní rozpočet na zhruba 950 milionů korun.

Další výdaje pro státní kasu přineslo i zrušení poplatků u lékaře. Kasičky doktorů už zase neplní třicetikor­unový poplatek a platit se zase nemusí ani za recept v lékárně. Co ale zůstalo, je povinnost zaplatit 90 korun za ošetření na pohotovost­i.

Stěžejní metou bylo pro Ludvíka také prosazení konceptu neziskovýc­h nemocnic. Původní návrh musel být ale kvůli řadě pozměňovac­ích návrhů přepracová­n. Nově navrhovaný systém univerzitn­ích nemocnic má zvýšit transparen­tnost hospodařen­í těchto organizací a zpřehledni­t a vyjasnit vnější vztahy s univerzita­mi při poskytován­í vzdělávání jejich studentům. Na schválení konceptu ale už mnoho času nezbývá. Poslancům se zákon dostane na stůl koncem dubna.

Příště: ministerst­vo zemědělstv­í

 ?? Začne platit 31. května FOTO ČTK ?? Protikuřác­ký zákon
Začne platit 31. května FOTO ČTK Protikuřác­ký zákon
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia